The Byrds – “Fifth Dimension”

Srpanj – 1966.

The Byrds snimaju treći album “Fifth Dimension” .

Od samog trenutka izlaska album izaziva kontroverze i podijeljena mišljenja.

Kao po nekom nepisanom običaju, povijest ga je smjestila na zasluženo mjesto i opalila pljusku nadobudnim kritičarima, koji u svom neznanju i sljepoći nisu mogli prepoznati, ni osjetiti o čemu se u biti radi.

Stoga, idem ispočetka.

Album “Fifth Dimension” je prvi album na kojem nema alfe i omege sastava kad je pisanje bilo u pitanju. Gene Clark je napustio grupu netom prije snimanja, kad su iza sebe imali samo jednu snimku. Službeno se naveo razlog strah od letenja, te nemogućnost ispunjavanja obaveza benda. Tanko i plitko. Stvarni razlozi su bili na drugoj, onoj ružnoj strani ove priče, te bih je radije preskočio.


The Byrds – “Eight Miles High”

Da bi napunili prazninu nastalu odsustvom Gene Clarka, David Crosby i Jim McGuinn ulažu izuzetne napore i na tešku muku skladaju materijal za album. I pored njihovog pregalaštva, na albumu se ipak nalaze četiri obrade i instrumentala.

Uz sve nabrojeno, ovaj album je i prvi album na kojem nema ni jedne Dylanove pjesme, koje su u biti pridonijele da sastav The Byrds dođe u gornji razred američkog, pa svjetskog rocka.

Album po svom izlasku dolazi #24. na mjesto Billboarda, dok u UK dosiže #27. mjesto. Dvije singlice su mu prethodile, “Eight Miles High” i “5D (Fifth Dimension)”. Naknadno je izdana i treća singlica “Mr. Spaceman”, koja se penje na #40. mjesto singlica u Americi.


The Byrds – “5D (Fifth Dimension)”

E sad, ono najbitnije.
Po izlasku album biva proglašavan “neujednačenim“, aludirajući na siromašan doprinos Crosbyja i McGuinna, u zamjenu za odsutnim Clarkom. Pored loših ocjena koje su se temeljile većinom na nekim osobnim temeljima, bilo je i pozitivnih, koje je povijest i te kako potvrdila tijekom vremena.

Album “Fifth Dimension” u sebi nosi rane početke psihodelije, krčeći put folk rocku u ta neistražena područja.

Istovremeno, najavljuje koketiranje rocka s countryjem, što će pak doći do izražaja na kasnijem ostvarenju grupe The Byrds, na njihovom remek djelu, “Sweetheart of the Rodeo”.


The Byrds – “Mr. Spaceman”

Nadalje, album predstavlja najjači izlet u eksperiment grupe koja će svojim zaokretima u budućnosti pridonijeti rađanju i razvoju dominantnih žanrova u folku u sedamdesetim godinama. Interesantno u ovom kontekstu je i činjenica da se na albumu našla i cover verzija klasika “Hey Joe”, koji će svoju punu afirmaciju doživjeti dolaskom Jimi Hendrixa i Roy Buchanana.

Sve u svemu, album “Fifth Dimension” i pored svih svojih manjkavosti zauzima visoko mjesto u diskografiji prošlog stoljeća i predstavlja jedan od kamena temeljaca u razvoju izričaja tog doba.

U tom kontekstu treba napomenuti i to da je album donio duo Crosby/McGuinn u novom svjetlu i time označio početak velikog uspona Davida Crosbyja, koji će uskoro krenuti sa super grupom Crosby, Stills & Nash, a kojima će se naknadno pridružiti i Neil Young.


The Byrds – “Fifth Dimension” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci