Laibach – „Also Sprach Zarathustra”

Srpanj – 2017.

Pomalo ispod radara, Laibach izdaje novi album, „Also Sprach Zarathustra”.

Iznenađenje je tim veće, jer je Laibach tih mjeseci ipak pod fokusom javnosti i medijskih reflektora, poglavito radi “turneje” u Sjevernoj Koreji, te prikazivanja dokumentarca “Liberation Day”, koji je nastao tom prilikom.
Time je postao jedini rock bend u povijesti muzike, koji je nastupio u Sjevernoj i Južnoj Koreji.

Album je nastao kao soundrtrack istoimene kazališne predstave u režiji Matjaz Bergera.

Kao što sam naslov kaže, album „Also Sprach Zarathustra” je temeljen na djelu velikog njemačkog filozofa Friedricha Nietzschea.


Laibach – “DAS NACHTLIED I”

Verzija koja se našla na albumu nije identična onoj koju je donijela predstava i prema riječima autora, predstavlja korak dalje u razvoju ovog besmrtnog djela.

Prijem kritike je bio očekivan. Album je dočekan pozitivno, a mnogi se nisu libili staviti album u niz uspješnih u žanru, iako muzika na njemu i nije baš preslikan sountrack.

No, to i nije bitno. Bitno je to da Laibach ovim album u neku ruku produžuje fazu opusa muzike naslonjene na filmove. I nasljednik, „The Sound of Music“ je također okrenut filmu, ovaj put kao obrada već lansiranog (klasičnog) soundtracka.

Laibach je jedinstvena pojava na našim prostorima. Od prvih nota po rođenju, pa sve do današnjih dana izaziva, provocira, ukazuje, predskazuje, … .
Osnovni problem ovog benda je u tome što su dosadašnja ukazanja, predskazanja, … , bila veoma točna i precizna. A prisjetimo se, radi se o industrijalu u svojoj najtežoj i najmračnijoj verziji.

Toliko o svijetloj budućnosti.


Laibach – “Vor Sonnen Untergang”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci