Voodoo Ramble – “Can’t Write A Pop Song (when you’ve got the blues)”

Kad je Voodoo Ramble izdao album „That’s Why“, nisu se dogodili tektonski poremećaji na globalnoj sceni. Nije se skoro pomakla ni naša scena, iako je album imao sve epitete, manje za jedno, više za drugo. Bio je to punokrvni uradak benda koji je odavno raskrstio s time što hoće i gdje ide.

Stigao je trenutak kad je nasljednik simptomatičnog naslova ugledao svjetlo dana. Naslovljen “Can’t Write A Pop Song (when you’ve got the blues)”, upućuje na svojevrsni oksimoron na relaciji sadržaja i proklamacije iz naslova.

Oksimoron nije ružna riječ, iako se u nas i te kako koristi baš u tom kontekstu (HDZ i sud časti u stranici, pošteni političar itd ..). Sada bi ipak mogli reći, napokon da i u nas oksimoron ima pozitivni predznak. Elaboracija nije teška, poslušajte album, pogledajte naslov i sve je jasno.

Dakle, Boris Dugi – Novački Zamba & Co. su krenuli nešto drugačijim putem od prethodnika. Šireći horizonte ne rijetko ulijeću u pop vode, ne rijetko u potpunosti izlaze iz šablone krute blues forme, no, ono što se mora pri tom podcrtati jest činjenica da nikad ne izlaze van okvira koje su sami sebi odredili. Drugim riječima, ako se pak i dogodi da neka kompozicija ili njen dio krene prema granici koju omeđuje dotadašnji okvir, bend ga jednostavno produži, proširi kako bi u njemu udobno smjestio novopridošlicu.


Voodoo Ramble – “Keep Your Heart”

Slijedom toga nije ni čudno da se u ukupnom dojmu albuma može nazrijeti meka pop komponentna (ne brkati sa slabom), koja je u biti strana agresivnom urbanom bluesu ili pak, ili pak kao u ovom primjeru, postaje njen sastavni dio. Ovime se neminovno dolazi do sljedećeg „turning pointa“ albuma.

Za razliku od prethodnika, album je raskošno ukrašen „princezom melodijom“. Do te mjere da bi skoro svaka kompozicija mogla biti singlica, a neke od njih i s velikom šansom za vrhove (normalnih) top lista. (a svi znamo što je John Lennon rekao po tom pitanju!)

Stoga, ovaj album posjeduje neku vrst esencijalnog „multilayera“ koji se sastoji od slojeva interesa grupe za širenjem okvira drugim žanrovima, starog agresivnog urbanog bluesa i dakako, ono osnovno, ali daleko manje primjetno, blues u svojoj esenciji.


Voodoo Ramble – “Always on the Run”

Nemam običaj pri pisanju recenzija elaborirati prethodne radove, no kad je u pitanju „evolucija koja teče“, onda je neophodno za razumijevanje iskoraka i shvaćanja stanja. Kad se na to zbroji produkcija koju potpisuje majstor Smokva, onda pakovanje poprima gabarite koji su prihvatljivi velikom spektru potencijalnih sljedbenika.

Boris i ekipa su napravili odličan /više nego odličan album po mjerilima ne samo jednog žanra i time iskoračili korak naprijed. Iako je taj korak izlet na druga esencijalna polja, lokalitet od prethodnika je ostao isti.

Album „Can’t Write A Pop Song (when you’ve got the blues)” predstavlja važnu kariku, trenutno posljednju, ali i jednu od najjačih do sada. Svojim postojanjem učvršćuje lanac i priprema teren za nasljednike.

Nadam se da će evolucija izričaja nastaviti teći svojim tokom i obogatiti opus novim elementima, pa i utjecajima drugih žanrova. Dakako, uvijek imajući na umu ishodište svega, blues!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci