Joy Division – “Substance”

Srpanj – 1988.

Svako izdanje, pogotovo kompilacija, koja se lansira nakon smrti autora ima samo jednu zadaću, štancanje škuda na račun mrtvog umjetnika.

Iako izdan s očitim razlogom, album “Substance” ipak živi malo drugačijim životom od sličnih izdanja u povijesti muzike.

Ta je specifičnost u biti rezultat kratkog života glavnog protagoniste Ian Curtisa i još kraćeg života grupe.

Grupa je naime kao i stotine sličnih u svoje vrijeme na počecima izdavala pjesme, singlice, demoe, uglavnom pokušavali su na sve načine doprijeti kako do diskografskih kuća tako i do auditorija.

Na stranu što su ta izdanja bila veoma kvalitetna, te su se redom našla i na ostalim kompilacijama koje su uslijedile nakon raspada grupe.


Joy Division – “Love Will Tear Us Apart”

Kvalitetu albuma “Substance” garantiraju vanvremenske pjesme koje su se za života grupe našle samo na singlicama, te je diskografska kuća u biti samo kanalizirala njihovo postojanje uvrstivši ih na jedan smisleni album. Album “Substance” prvi put na jednom mjestu donosi singlice koje se nisu pojavile na ni jednom albumu, “Transmission”, “Komakino”, “Love Will Tear Us Apart” i “Atmosphere”, kao i njihove “b” strane.

Isto tako, na albumu su prve pjesme benda kao “An Ideal for Living”, dva samplera, “A Factory Sample” i “Earcom 2: Contradiction”. Album nadalje nosi i pjesme koje su prethodno izdane na kompilacijskom albumu “Still”, “Glass” i “Dead Souls”.


Joy Division – “Transmission”

Interesantno i pomalo morbidno u ovom kontekstu je i singl “Atmosphere”, koji je originalno izdan samo u Francuskoj i to kao “Licht und Blindheit”, s “Dead Souls” na “b” strani, i to nakon samoubojstva Ian Curtisa.

Album po izlasku bere pozitivne kritike, a kako je sječanje na Joy Division i Ian Curtisa bilo svježe, i publika je reagirala. Tako album postaje prvo izdanje grupe koji će doći na Billboardovu top listu, i to na #146. mjesto. U UK prolazi daleko bolje i penje se na #7. mjesto. Top liste posjećuje također u Novom Zelandu i Australiji.

Dakle, ne baš obična kompilacija, koja pored neminovnog ubiranja škuda ipak ima svoj „personality“ pa time i neki razlog za život.


Joy Division – “Substance” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci