The Doors – „Waiting for the Sun“

Srpanj – 1968.

The Doors izdaju treći album „Waiting for the Sun“.

Album postaje prvi i jedini koji se penje na prvo mjesto američke top liste i istovremeno dolazi u Engleskoj na #16 mjesto. Singlica “Hello, I Love You”, dolazi na drugo mjesto top liste singlica.

Uz ovaj album se vežu mnogobrojne interesantne činjenice.

Kao prva, većina materijala za ovaj album je napisana u vrijeme kad je grupa izdavala svoj debut album, pa čak i drugi. Centralno mjesto na albumu je trebala zauzeti epska “Celebration of the Lizard”, ali je u posljednji trenutak izostavljena i spremljena zbog nekoliko razloga. Prvi je bio što se ostatak grupe nije slagao s njenim konceptom, a drugi, onaj muzički. U studiju nisu mogli uhvatit atmosferu koju je nametala ova tema. Na kraju, na albumu se našao samo segment, kojem su dali naziv „Not to Touch the Earth”.

Epska “Celebration of the Lizard” je osvanula na živom albumu grupe „Absolutely Live“. (samo u nekim izdanjima!)


The Doors – „The Unknown Soldier”

Umjesto ove kompozicije, na albumu su se našle dvije koje su bile spremljena na policu, za neka druga vremena. (već spomenuta „Hello, I Love You” i “Summer’s Almost Gone”).

Album „Waiting for the Sun“ je često kritiziran kao skretanje grupe s pravca u nešto mekše vode, iako povijest baš i ne potvrđuje tu tezu.

Pogledajmo samo naslove koji su na njemu. Album sadrži standarde grupe „Hello, I Love You“, “Five to One”, “Spanish Caravan”, “Not to Touch the Earth” i kontroverznu, antiratnu „The Unknown Soldier”.

Interesantno je napomenuti, da se naslovna kompozicija „Waiting for the Sun“, našla tek na sljedećem albumu „Morrison Hotel“.


The Doors – „My Wild Love“

Osobno, „Waiting for the Sun“ je od mojih omiljenih albuma u kolekciji. Iz meni nepoznatih razloga, jedna “tema” je od svog nastanka pa do današnjih dana zapostavljena, odnosni gurnuta u stranu. Doduše, ne mogu reći da je se ignorira, jer se pojavljuje i u Stoneovom filmu o Doorsima, ali ipak, zaslužuje daleko veću pažnju od one koju joj poklanjaju. Govorim o “pjesmi” „My Wild Love“. Pjesma je „stravična“, bez muzičke podloge, otpjevana „a capela“, donosi Morrisona u najsjajnijem mračnom izdanju, prepunom simbolike i emocija. Kombinacija lirike i melodije je jednostavno izuzetna i lebdi nad cjelokupnim opusom ove velike grupe, ruku pod ruku s još jednom „gurnutom“ temom, „Horse Latitudes“.

I na kraju, ekonomija.

Album je do današnjih dana prodan u tiraži od 9 milijuna primjeraka.


The Doors – „Waiting for the Sun“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci