Greg Lake – “Lucky Man” / autobiografija

Lipanj – 2017.

Nije uspio doživjeti dan i vidjeti svoju autobiografiju u izlozima knjižara.

Greg Lake je preminuo u Prosincu 2016. godine i ostavio iza sebe u najmanju ruku, ogromnu prazninu.

Bivajući svjestan svoje smrtnosti, kao uostalom i svako normalno ljudsko biće, prije smrti je prionuo pisanju autobiografije, kako bi za buduća pokoljenja sačuvao svjedočanstva na događaje u kojima je sam aktivno sudjelovao, a koji su promijenili tokove suvremene muzičke umjetnosti.

Greg Lake je bio umjetnik koji je svoj osobni život i sve vezano uz njega držao daleko od medijske pažnje, u fokusu je bilo samo jedno, muzika.

Njegov osobni život je bio njegov, i to je u to vrijeme, a i kasnije kad je stara garda u pitanju, bilo normalno. Umjetnici su se prepoznavali po radu, a ne po tjelesnim atributima i statusu u medijima.

Slijedom toga, u njegovoj autobiografiji nema sočnih skandala, nema otkrivanja velikih tajni, nema nekakvih stravičnih detalja iz intimnog života, nema noža u leđa dojučerašnjim suradnicima i prijateljima.

U ovoj knjizi nećete naći ništa od onoga što danas prodaje žute medijski napuhane književne tvorevine. Ali ono što će te naći jest nevjerojatno topao narativni odnos spram događaja iz prošlog i ovog stoljeća. Naći će te iskrene misli čovjeka koji je kreirao stazu kojom se kretao progresivni pokret prošlog stoljeća i pri tom ostao, čovjek!


Greg Lake – “Lucky Man” / autobiografija / promo

Knjiga može poslužiti kao nadopuna albuma “Songs of a Lifetime”, ali komotno može biti i obrnuto, da album predstavlja “companion“ disk ovom izdanju.

A kad znamo kakav je album, što na njemu ima i kako je Greg to sve skupa donio, onda ovih 300 stranica knjige ide u jednom dahu.

Greg Lake je vlasnik najmarkantnijeg vokala u povijesti rock muzike, glas je koji stoji iza prve inkarnacije King Crimsona, Emerson, Lake & Palmera i autor je mnogobrojnih kompozicija koje su ušle u vječnost.

Za koju godinu će tako (u stvari već i jest u nekim dijelovima svijeta) njegova kompozicija “I Believe in Father Christmas” ući u kulturološku pjesmaricu kao standard koji se pjeva za Božić, rame uz rame sa svim ostalim.

Bez obzira koliko napravio, napisao, pridonio, Greg Lake će ostati u sjećanju svih nas po nečemu drugome. Priuštio nam je ogromne sate zadovoljstva koji su nas educirali, osvjetljavali, otvarali neka nova polja …

Za razliku od mnogobrojnih koji su ispunili isti zadatak, Greg Lakeu smo se uvijek vraćali s istim užitkom. Stoga ova biografija i jest daleko više od “neke” knjige, ona je u stvari opis naših života.

Ako ste voljeli njegov glas, njegovo sviranje i njegove kompozicije, posebno balade, ovo je knjiga za vas. Ako pak niste njegov fan ili niste za njega čuli, ili vam je žao što ste propustili cijelo jedno razdoblje progresivne ere u muzici, nema bolje knjige za start.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci