Emerson, Lake & Palmer – “Black Moon”

Lipanj – 1992.

Kad su se 1979. godine Emerson, Lake i Palmer razišli, tajming nije mogao biti bolji za taj potez.

U stvari, da se razlaz dogodio koju godinu ranije, muzika bi samo dobila. No, kako je bend bio u neku ruku izgubio dodir sa stvarnošću, gurali su naprijed „no matter what“. A to je značilo skoro pa bankrot nakon megalomanske turneje s cijelim simfonijskim orkestrom, to je značilo izdati album koji teško da i podsjeća na najbolje dane ovog velikog trija i dakako to je značilo „namjestiti se“ punku da ih prve otpuše sa scene.

Osamdesete je trio proveo u nekom svom univerzumu, katkad svako za sebe, katkad Emerson i Palmer zajedno, no, sve skupa je mirisalo na činjenicu da je Emerson, Lake & Palmer dio muzičke povijesti.

I onda 1992. godine izlazi povratnički album „Black Moon“. Album je bio blijeda kopija izdanja iz sedamdesetih, te dakako, nije pobudio neki velik interes. Interesantno da je sa strane kritike dobio donekle pozitivne ocjene, no, publika ga je ocijenila konačnom ocjenom.


Emerson, Lake & Palmer – “Black Moon”

U biti najveću promjenu je donio u obliku glasa Greg Lakea, koji se uslijed velike konzumacije nikotina (i alkohola?) promijenio do te mjere da su mnogi odbijali ovaj album samo radi toga. Konceptualno, album je bio bez Lakeovog hita, koji je prije bio obavezan, bez prog „komada“ od desetak minuta koji je isto tako bio „must“ na prijašnjim izdanjima, i donosi grupu u nekoj vrsti prog AOR izdanja, kojeg (bar u Europi!) nitko nije bio spreman prihvatiti.

Samo podatak da su nakon njegovog izlaska, na promo turneji nastupali katkad i u dvoranama s manje od 500 mjesta, dovoljno govori o srozavanju ugleda ove nekad velike grupe. Prisjetimo se samo činjenice da su redovno punili najveće dvorane, „Brain Salad Surgery Tour“ je skoro u cijelosti odigrana na stadionima i dakako, California Jam 1974, pred 600 000 duša. Kad se sagledaju ove činjenice, onda je jasno da je pad bio toliki da se opravdano postavilo pitanje, čemu sve to skupa?

No, što mu je to mu je, album „Black Moon“ je lansiran, primljen je kako je primljen, svoju ulogu je odigrao kako je najbolje mogao, i to je to.

Nema se puno toga više reći o njemu!


Emerson, Lake & Palmer – “Black Moon” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci