Van der Graaf Generator – “ALT”

Lipanj – 2012.

Van der Graaf Generator izdaje posljednji album na kojem sudjeluju sva tri (preostala) originalna člana, Peter Hammill, Hugh Banton i Guy Evans.

S ove vremenske distance ostaje pomalo nejasna svrha ovog albuma, jer kao prvo, sastavljen je samo od instrumentala. Ništa lošeg u tome, pogotovo kad kao autor ovih redaka, instrumentale pretpostavljate kompozicijama s vokalom.

No, staviti Hammillov vokal u stranu i ne oslonit se bar malo na njega, znaći iz ruke izbiti jednu od najjačih akvizicija koje bend ima.

Drugo, album je sastavljen redom od relativno kratkih kompozicija i teško se oteti dojmu da su u biti sve skupa djelo improvizacija, ali onih koji su ostale sa snimanja prethodnih albuma. Drugim riječima, ili grubo rečeno, sve skupa podsjeća na „grebanje po dnu kace“.
To je ono objektivno, kad se sagleda cijeli kontekst u kojem je album nastao i u kojem živi svoj život.

Na drugu stranu, onu neobjektivnu, album je odličan jer, pogađate, na njemu caruju instrumentali, koji su redom nastali kao plod improvizacija. Kompozicije su do te mjere „sirove“ da bi komotno mogle poslužiti kao okvir sasvim drugima i lijepo se uklopiti, bez ikakvih naznaka samostalnosti.

I sad, nakon ova dva sasvim oprečna mišljenja, jedno „objektivno“, drugo zagriženog sljedbenika, gdje je uopće album?

Kao i uvijek, negdje po sredini, ali ono oko čega se moramo složiti, kad se radi o VDGG onda je normalno, premalo, odlično je pristojno, a vanvremenski, normalno, ovaj album će naći mjesto u kolekciji onog tko ih stvarno voli.

Katkad i nekritički!


Van der Graaf Generator – “ALT” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci