Mungo Jerry – “In The Summertime”

Lipanj – 1970.

Mungo Jerry lansira album “In The Summertime“.

Bio bi to još jedan od stotine albuma koji bi po samom izlasku potonuo u opskurnost potom pod debeli sloj prašine, da nije bilo istoimene singlice koja ga je nosila. Pomalo nepravedno, ali tako je to u životu, singlica “In The Summertime“ lansira Mungo Jerry na vrhove top lista diljem svijeta i te godine ili bolje rečeno tog ljeta, biva dominantna kompozicija koja se izvodila na svim radio postajama.

Kompoziciju “In The Summertime“ je napisao vođa i pjevač grupe Ray Dorset i u biti slavi dolazak bezbrižnog ljeta (kakvo je nekada bilo). Napisana u jednom dahu (Ray je izjavio da mu je trebalo desetak minuta!) kompozicija u svojoj esenci hvata trenutak stvarnosti.

Ne zaboravimo, iako na izdisaju Flower Power je još uvijek bio svjetla misao vodilja sociološkog stremljenja, rat u Vijetnamu se približavao kraju, studenti su „vodili kolo“ društvenog, ali i političkog života na zapadnoj hemisferi. Prosperitet nikada veći, napredak velikim koracima prema naprijed. Mjesec osvojen, počela govorkanja o Marsu, … . Ukratko, ljeto te 1970. godine je bilo veselo, optimistično, puno ljubavi i muzike i to je kompozicija uhvatila u svojoj esenci. Stoga i ne ćudi da je dan danas ostala ikona popularne muzike tog doba.


Mungo Jerry – “In The Summertime”

Ali u svemu ima i ono ne baš lijepo. Kako je pjesma zasjenila sve oko sebe i de facto onemogućila bend da išta smislenog napravi, a što bi joj moglo parirati, Mungo Jerry je, povijesno gledano, „one hit wonder“. Šteta, jer album prvijenac je odličan u mnogo čemu, na njemu se nalaze dobre obrade, ali i kvalitetne autorske kompozicije, no, … .

Ovdje bih se osvrnuo na još jedan zaboravljeni trenutak. Name, u bendu Paul King svira bendžo i vrč. Da, dobro ste pročitali, svira na vrču. I ne samo da je to bio jedna od bizarnih pokušaja izdvajanja od mora sastava u okruženju, već je (kratkotrajno) bila iskovana krilatica jug-rock, za sastave koji su u svom arsenalu instrumenata intenzivno upotrebljavali vrč kao instrument. Danas možda bizarno, ali, skoro se rodio pokret temeljen na „demižani“  🙂 . Pokret nije zaživio i stoga ga se danas jedva sjećaju čak i suvremenici.

Nakon ovog albuma i planetarnog hita Mungo Jerry nastavlja izdavati albume. Drugi album „Electronically Tested“ ipak dolazi na top liste, ali ne stiže dalje od njenih sredina, te time nagovještava neminovno.


Mungo Jerry – “In The Summertime” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci