The Kinks – “Sunny Afternoon best of..”

Lipanj – 2015.

The Kinks ili bolje rečeno, Ray Davies lansira ultimativno izdanje ovog velikog i jednog od najuticajnih bendova svih vrmena.

16. Lipnja je izašao dupli album pod nazivom “Sunny Afternoon best of..”.

Poklonici ovog benda, a i muzike uopče, još pamte 2014. godinu, kad je Ray Davies imao premjeru West End mjuzikla “Sunny Afternoon”. Bio je to triumf kojeg su svi isčekivali, ali malo tko očekivao u obimu u kojem se dogodio. Pored enormnog interesa publike, mjuzikl je pokupio četiri Oliver nagrade, uključujući, “Best New Musical”, “Best Actor In A Musical”, “Best Actor In A Supporting Role In A Musical” i “Outstanding Achievement In Music”, kojeg je osvojio sam Ray Davies.

Album pored mjuzikla “Sunny Afternoon”, nosi najveće hitove grupe The Kinks, kao i kompozicije koje nisu dosegle visoka mjesta na top listama, ali su tokom vremena postali muzički standardi.

Kad o najvećim hitovima govorim, onda podrazumjevam “You Really Got Me”, “Waterloo Sunset”, “Sunny Afternoon”‘, “Dedicated Follower Of Fashion”, “Lola”, “All Day And All Of The Night” i mnogi mnogi drugi. Uz sve navedeno, na albumu su kompozicije koje je sam Ray Davies odabrao kao favorite grupe, te intervjuji koje je dao za BBC-u i na kraju, kompozicije s kojima je sastav gostovao na BBC-u

Za svoga života grupa The Kinks je imala 9 UK top 5 hit singlica, a od toga tri koje su zasjele na prvo mjesto . Od instant hita “You Really Got Me”, koji je preoteo prvo mjesto Beatlesima i Rolling Stonesima, do “All Day And All Of The Night”, za kojim slijedi “Tired Of Waiting” i “Sunny Afternoon”. O vječnom hitu “Lola” da i ne govorim.

Kurioziteta radi, par informacija:

“Sundau Afernoon” je 1966. godine zatvorio Svjetski Nogometni Kup, održan u Engleskoj.
Istovremeno, “Waterloo Sunset”, iz 1967. godine se smatra kao jedan od največih singlica ikada izdanih. U ovu se pjesmu kunu Pete Townsend, Damon Albarn i Paul Weller, navodeći je kao svoj apsolutni favorit u muzici uopće.

Uticaj grupe The Kinks se mjeri doslovno “tonama”. Nakon prestanka rada grupe, na njenim tragovima su izrasli velikani glam pokreta, David Bowie, Mott The Hoople i Marc Bolan, novovalci Ian Dury i Madness, punkeri The Clash i The Pretenders (koji su i sami imali dva hita sa obradama The Kinksa), pa sve do heavy metalaca, Metallice i Van Halena. Lista se tu ne zaršava, jer se na nju naslanjaju Blur, Oasis, Mumford & Sons i Supergrass….

Sam je David Bowie ne jednom podvukao, “I never heard a Kinks song that I didn’t like”.
Dovoljno!

I da sve bude u sjaju kojeg zaslužuje, The Kinks i Ray Davies zatvaraju 2012 godine Olimpijske igre s pjesmom “Waterloo Sunset“. Prenos je gledalo više od miljardu ljudi..

Sam Ray Davies je izdao i biografiju “Americana: The Kinks, The Road and The Perfect Riff”.

I za kraj, ono standardno. Već godinama traju priče i špekulacije o ponovnom ujedinjenju grupe The Kinks. Sva komešanja do današnjeg dana su se pokazala kao baloni od sapunice. Razloga očito ima mnogo, ali osim igranja s medijimma, osobno ne vidim ni jednog opravdanog.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci