Santana – “Supernatural”

Lipanj – 1999.

Santana Band ili još bolje rečeno Santana izdaje osamnaesti album “Supernatural”. Bili su to dani kad je Santana bio na vjetrometini, svojom tvrdoglavošću i beskompromisnošću je izgubio fanove i komercijalno tlo pod nogama, te naposljetku i ugovor za snimanje albuma.

Da, veliki Santana je dočekao sredinu devedesetih bez ugovora za snimanje!

Najveća ironija njegovog statusa je bila u tome da je baš dio opusa (ajmo biti realni i reći, dio tog dijela opusa!) koji ga je udaljio od masovne publike i time top lista, pa na kraju i koštalo marginaliziranja od strane matične diskografske kuće, bio najplodniji dio u muzičkom smislu, kad je otvoreno koketirao ne samo s fuzijom, već i s čistim jazzom u nekoj formi. To mu je, kakve li ironije, priskrbilo auru vrhunskog umjetnika i dakako, povuklo “tapet ispod komercijalnih nogu“.


Santana – “The Calling” / (featuring Eric Clapton)

Kad je vidio da je “vrag odnio šalu”, javlja se starom prijatelju Clive Davisu, predsjedniku diskografske kuće Artista, koji je ga je potpisao za prve albume s kojim je uletio u stratosferu. Znajući koga ima pred sobom Clive nije oklijevao ni trenutka. Vjerojatno je pred Carlosa podastro neke uvjete, ali na kraju balade, kad se vidi rezultat, sve pada u vodu. Jer rezultat je bio ….., takav da je vjerojatno iznenadio samog Santanu.


Santana – “Smooth” / (ft. Rob Thomas)

Album “Supernatural” se sastoji od kolaboracija s drugim umjetnicima, s kojima je radio na autorskom materijalu, te je time zadržao prepoznatljivost izričaja, ali i ubrizgao svježu krv u već otrcano „latino tijelo“.

Iako se s albumom poprilično okrenuo latino izrazu, Santana ipak izbacuje punokrvni rock album, dakako, s jednom numerom koja je trebala pokoriti i odobrovoljiti one koji su voljele progresivnog Santanu. Kompozicija “The Calling” , (s Eric Claptonom) u svom trajanju od 12 minuta priziva neka druga vremena kroz prizmu novog Santane i moram priznati, idealno je legla na prethode kompozicije.

Album se prodavao monstruozno, i zaustavlja se negdje na 30 milijuna kopija diljem svjeta (rezultat od prije par godina!), dok su singlice “Smooth” i “Maria” harale top listama i MTV-jem, ne danima, ne tjednima, već mjesecima.

Santana je ovim album uskrsnuo iz mrtvih, priskrbio sebi mirnu budućnost, ali i ponovo vratio do neke mjere slobodu kreacije u budućnosti. Ovo je u biti najvažnije što je postigao ovim albumom, te “Supernatural” pored komercijalnog uskrsnuća treba prvenstveno promatrati kroz tu prizmu.


Santana – “Supernatural” / full album

 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci