Roger Waters – “Radio K.A.O.S.”

Lipanj – 1987.

Roger Waters izdaje drugi solo album “Radio K.A.O.S.”

Po isteku osmog desetljeća prošlog stoljeća, Waters je brusio svoje pero na političkim i monetarnim krizama koje su potresale zapadnu hemisferu. Materijala mu nije falilo.

Kao i prethodnik, a pokazat će se, i nasljednici, “Radio K.A.O.S.” je konceptualni album i prati odrastanje mentalno zaostalog dječaka Billya, koji živi u Los Angelesu sa svojim stricem. U svakodnevnoj komunikaciji s lokalnom radio stanicom (radio K.A.O.S.), Waters kroz prizmu dječaka kritizira tadašnju britansku primjerku Margaret Thatcher, podjelu koju je kreirao hladni rat i sistem monetarne politike zapadnih sila, koje su nametnule siromaštvo ostatku svijeta, da bi sebi zgrnuli ogromna bogatstva.

Album je dočekan sa znatiželjom i ispraćen u život s odobravanjem kritike, pa i publike. Prve su impresije bile vezane za posljednji album matične grupe “Pink Floyd, “Final Cut”, koji je u biti Watersovo solo ostvarenje.

Kad je “Radio K.A.O.S.” izašao, neki su mu čak pridavali epitet nastavka velikog prethodnika.


Roger Waters – “Radio Waves”

Top liste su reagirale blago, daleko od statusa izdanja matične grupe Roger Watersa, ali ipak, album se smjestio po sredini manje više svih top lista na svijetu.

Interesantno je da su s albuma skinute čak četiri singlice, koje su redom postigle sličan uspjeh kao i album, odradivši svoj zadatak negdje po sredinama, s izuzetkom singlice “Who Needs Information”, koja nije omirisala top liste.

Interesantna je bila i turneja na koju je Waters krenuo nakon izlaska albuma. Osim dva završna koncerta na Wembleyju, cijela se turneja odvijala po sjevernoameričkom kontinentu. Koncerti su bili zamišljeni kao specijalno izdanje emisije radio stanice K.A.O.S.”. Jim Ladd je bio “master of ceremony“, koji je najavljivao svaku kompoziciju.

Kurioziteta radi, moram spomenuti da je u jednoj točki Billy (na velikom ekranu) svirao ploču na gramofonu. Pjesma koju je svirao je bila prva singlica matiče grupe Pink Floyd, “Arnold Layne”. Waters je ubacio ovu točku u čast Syd Barretta.

Turneja je bila totalni financijski podbačaj, te je radi enormnih troškova produkcije prekinuta. Pored medijske podrške, izostala je ona najbitnija, publika nije prepoznala izazov.


(Nepravedno podcjenjen album!
Možda bi bio i bolji ipak da Roger nije izbacio neke stvari iz već gotovog koncepta, “Molly’s Song”, “Going to live in LA”, “Folded Flags”, “Get back to the Radio”... .

Neke jednostavno nije doživljavao kao dio cjeline, a jedan dio je iskorišten za soundtrack “When the wind blows”. – op. Vjeran Stojanac)


Roger Waters – “Radio K.A.O.S.” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci