Rory Gallagher
1948. – 1995.

Lipanj – 1995.

Preminula je legenda blues rocka Rory Gallagher!

Dva desetljeća od njegove smrti, sjećanja lagano blijede, te danas malo tko od novijih generacija pamti njegovo ime. Ništa novog, uostalom, ovi i ovakvi osvrti i služe da od zaborava otrgnu ono što se zaboraviti ne smije.

Rory je bio među najvećima, a po priznaju samog Hendrixa i najveći. Prilikom jednog razgovora s novinarima, na pitanje kako se osjeća kao najveći gitarista svih vremena, Hendrix je odgovorio u svom stilu:
“Ne znam, pitajte Rory Gallaghera!”

Samo ta rečenica je dovoljna da Roryja smjesti u fokus znatiželje i postavi ga kao “objekt vrijedan istraživanja“. A istraživati se ima puno, na tone!

Počeo je kao gitarista u irskoj grupi Taste, da bi se nakon nekog vremena krenuo u solo vode. Bio je to u tom trenutku skoro pa samoubilački potez, jer Taste su stjecali međunarodnu reputaciju. Napuštanje koke koja je počela nesti zlatna jaja nije imala baš puno veze s (financijskim) mozgom.

No, Rory je imao neke svoje ideje koje je htio realizirati, pa i po cijenu slave i novca. Doduše, do posljednjeg dana života Rory je bio poznat kao čovjek koji ne poznaje riječ “slava” i strani su mu bili svi zahtjevi “zvijezda“, poglavito prilikom ugovaranja koncerata.

Dovoljno je reći da mu je jedini uvjet za koncert bila struja i par piva na pozornici.
Pokušajte to danas zamisliti i smjestiti u kontekst neke rock zvijezde, kojoj se u garderobi mora naći 2,34 kg kavijara, 8 boca Don Perignona, tri avokada koji ne smiju biti manji od 4 inča u dijametru ..itd itd …

Rory je za života snimio tri studijska i dva živa albuma s grupom Taste, te 12 solo studijskih i dva živa albuma.

Najpoznatiji među njima i najbolji za upoznavanje Rory Gallaghera, je legendarni živi album “Irish Tour ’74”, koji je na svjetlo dana donio esencu Roryjevog stvaralaštva, bivstvovanja i samog života.

Kako je tijekom vremena razvio fobiju od letenja, uzimao je ogromne količine sedativa da bi mogao odrađivati neprestane turneje. U kombinaciji s alkoholom, nastradala su mu jetra, te se uskoro nametnulo samo jedno rješenje, transplantacija.
Nažalost, dva tjedna nakon operacije, Rory umire od infekcije!

O ovom se umjetniku može toliko toga reći. U biti do današnjih dana malo je i napisano koliko bi trebalo, s obzirom na status kojeg je uživao za života.

Jer kad netko biva proglašen za najvećeg, proda 30 milijuna ploča, onda to ipak ima svoju težinu.

R.I.P. Irishman!

Povezani članci