Budgie – “Never Turn Your Back on a Friend”

Lipanj – 1973.

Budgie izdaje treći album “Never Turn Your Back on a Friend”.

Album predstavlja vrhunac kreativnog rada i dakako, postaje najpoznatiji album ove Waleske grupe.

Veoma je teško s ove vremenske distance opisati koje značenje ovaj album ima, ne samo u životu grupe Budgie, nego i po sam heavy pokret tog doba, a pogotovo kasnije.

Budgie su bili pioniri heavy rocka, koji će prerasti u Heavy Metal. Jedan su od rijetkih sastava tog doba koji je posjedovao esencu svih nadolazećih Heavy Metal sastava. Ili znanstveno rečeno, DNA ove grupe je osnovni sadržaj DNA-a svake grupe Heavy Metal orijentacije do današnjih dana.

To ih u biti čini jednim od “founding father” pokreta.

Budgie, Burke Shelley, Tony Bourge i Ray Phillips su od prvih dana prašili 110 na sat i od samog starta su stekli poklonike.

Prvi albumi su ih doveli na nacionalnu scenu, da bi ovim, trećim albumom “Never Turn Your Back on a Friend” probili sve barijere i popeli se na tron heavy izraza.

O legislativi ovog albuma dovoljno govori podatak da je Metallica odabrala i obradila kompoziciju “Breadfan”, a još prije njega su obradili Budgie kompoziciju “Crash Course In Brain Surgery

Budgie se oformio daleke 1967. godine u Walesu, pod imenom Hills Contemporary Grass.

Album prvijenac je bio snažno blues obojen, kao uostalom i sva izdanja tog doba. No, već se tada vidjelo da bend naginje agresivnom i teškom zvuku, koji je u toj formi prerastao u urbani blues. Ni tu nisu stali, jer su htjeli biti teži, bučniji, žešći od svega u okolini.

I ostvarili su drugim albumom, da bi treći, “Never Turn Your Back on a Friend” na scenu donio ono što će se kasnije prozvati Heavy Rock, odnosno Heavy Metal.


Budgie – “Breadfan”

U toku karijere su prolazili kroz brojne personalne promjene, ali u sedamdesetima u kojima su blistali, te promjene su samo nosile svježu krv i nisu naštetile bendu.

Kraj sedamdesetih ih je kao i mnoge našao nespremne, te su polako, ali sigurno počeli tonuti u zaborav. Drugi val britanskog Heavy Metal booma ih je ponovo donio na scenu i postavio na mjesto koje zaslužuju.

Posljednje aktivnosti vezane za bend je bila planirana turneja po ex Istočnoj Europi, 2010. godine, ali je otkazana zbog zdravstvenog stanja članova grupe. Od tada je Budgie u hibernaciji, i nema naznaka buđenja.

I za kraj, o statusu grupe u to vrijeme svjedoči podatak da je omot ovog albuma napravio veliki Roger Dean.

I još jedna neobična informacija.
Budgie je u bivšem istočnom bloku, a pogotovo u Poljskoj imao kultni status koji živi do današnjih dana!


Budgie – “Never Turn Your Back on a Friend” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci