Them – “The Angry Young Them”

Lipanj – 1965.

Sjeverna Irska početkom šezdesetih godina nije bila baš lijepa priča. Permanentni ulični sukobi separatista i lojalista su prerasli tijekom vremena u otvoreni rat, smrt na ulicama Belfasta je bila svakodnevica. U takvom okruženju normalno je da i umjetnost obitava u nekom undergroundu, daleko od površine i fokusa medija. Pa i tada je u Sjevernoj Irskoj postojalo mnogo grupa, jedna se ipak izdvojila, Them.

Kako su od prvih svirki stjecali poklonike, i to autorskom materijalom, nije trebalo dugo vremena da dobiju ugovor za snimanje albuma. Po izlasku „The Angry Young Them” stječe nepodijeljene simpatije i kritike i auditorija. Album je u biti samo materijalizirao/potvrdio status benda i otvorio mu vrata UK. ali i Amerike.


Them – “Gloria”

Kako i ne bi kad su na njemu budući standardi rocka tog doba, a posebno se izdvaja autorska kompozicija „Gloria“, koja postaje himna pokreta tog doba. I ne samo to, svoju bezvremenost je dokazala bezbrojnim obradama, od kojih je dakako najpoznatija ona Patti Smith. I naposljetku, autor kompozicije, mladi Van Morrison je i autor skoro svih autorskih kompozicija na albumu. Već od tog trenutka se vidjelo da posjeduje ogroman potencijal, te nakon drugog albuma odlazi u solo vode. Koliko uspješno, pored popularnosti, statusa i prodanih albuma, govori i činjenica da je odlikovan od kraljice i nosi tituli „Sir“, (Van Morrison je jedan od malobrojnih rockera koji je okrunjen tom titulom).


Them – “Mystic Eyes”

Them izdaju još jedan album s Van Morrisonom, „Them Again“, koji je podbacio u UK, ali se popeo na Billboard. Prilikom američke turneje nakon izlaska drugog albuma, Them se „nastanjuje“ u najpoznatijem baru u Los Angelesu, Whisky a Go Go, održavši osamnaest koncerata u nizu. Kuriozitet ovog perioda rada grupe je, pazite ovo, grupa koja im je otvarala koncerte u Whisky a Go Go se zvala The Doors!

Iz tog vremena je ostao i podatak da su Them i Jim Morrison zajedno izvodili kompoziciju „Glorija“, koja nikada nije trajala ispod dvadeset minuta. Obično bi se naslonila na “In the Midnight Hour”, u trajanju od dvadeset i pet minuta, a katkad i više.

Them je isto tako predvodio karavanu koja nastupila u The Fillmore Westu, te potom na Hawaiima, gdje dolazi do svađe radi financija. Grupa se raspada.

Bio je to kraj jedne velike grupe British Booma i početak jedne velike karijere Van Morrisona.


Them – “The Angry Young Them” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci