Ry Cooder – „Paradise and Lunch“

Lipanj – 1974.

Ry Cooder snima četvrti album, „Paradise and Lunch“.

Iako sastavljen od obrada jazz i blues standarda, album se jednoglasno proglašava vrhuncem kreativnog djela karijere ovog umjetnika.

Daleko od toga da je Ry Cooder stagnirao nakon ovog albuma, dapače, no, njegova aktivnost se protegla na nekoliko polja, pa je time i sam kreativni dio pomalo pao u sjenu.

Pa čak i ta „usputnost“ nije toliko uticala na plodonosnost, jer je Ry i dalje izdavao albume i postao jedan od najcjenjenijih umjetnika današnjice.


Ry Cooder – „Jesus On The Mainline“

Ono što obilježava razdoblje nakon ovog albuma je Cooderova angažiranost na očuvanju muzičke tradicije američkog kontinenta, a kad mu je i to postalo preusko, prelazi preko granice. Prvi projekt u tom smjeru je bila „Buena Vista Social Club“, s kojim je stekao globalno priznanje. Nije tajna, da je Cooder idejni začetnik, pokretač i naposljetku producent ovog projekta po kojem je snimljen i nagrađivani dokumentarac.

No da se vratim albumu „Paradise and Lunch“.

Album sadrži karakteristični mix jazza, bluesa, i ono što se u Americi zove, „root music“. Obično se pod tim nazivom krije pojedinačno ili kombinacija, country muzike, cajuna, bluegrassa, gospela, i lokalnog folklornog izričaja.

Album se čak penje i na top liste, te u Americi zauzima #167. mjesto Billboarda!

Impresivno!


Ry Cooder – „Paradise and Lunch“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci