Santana – “Africa Speaks”

Lipanj – 2019.

Za Carlosa Santanu se sve može reći, ali ne i da spava na lovorikama. Po tko zna koji put ovaj umjetnik pokazuje da nema stanke, umjetnički porivi dolaze sa svih strana, inspiracija čeka iza svakog kantuna i dakako, realizacija je onda pitanje rutine.

Nema tomu davno da je Santana iznenadio s EP albumom In Search of Mona Lisa“, koji je napravljen u njegovom semi-latino, semi-rock maniru. I kad su svi očekivali neki logički nastavak u obliku punog albuma protkanim sličnim izričajem, Santana seli na drugi kontinent.

Ovaj put izvore nalazi u Africi i kao što sam naslov sugerira, album je napravljen u Afro maniri. Drugim riječima, latino ritmove su zamijenili afro ritmovi, melodije su obojane afro folklorom i sve skupa dakako, pomiješano sa Santaninim originalnim izričajem (ma što to danas značilo!)

Album je odrađen po producentskom palicom Rick Rubina, što u startu odmah poprilično toga kaže.

Santana je ušao u studio s osmočlanim bendom u kojem je i Cindy Blackman Santana, supruga, te s dvije pjevačice, Buika i Laura Mvula.


Carlos Santana / “Africa Speaks”

Interesantno je to da je cijeli materijal snimljen u rekordnom roku, a i količina snimljenog materijala je ogromna. Iako vjerojatno nije išao na obaranje rekorda, Santana je s bendom u studiju proveo deset dana i za to vrijeme snimio ni manje ni više nego 49 pjesama!?
Stoga nije ni čudno da su se skoro sve pjesme snimale u dahu, bez ponavljanja. (ritam snimanja je bio od 5 do 7 pjesama dnevno!!)

Inače Santana je u Siječnju te godine otvorio “residency” u House of Blues u Mandalay Bayju serijom koncerata, koji su se protegli i na Veljaču. Pored svih obaveza Santana je isto tako bio aktivni sudionik centralne proslave 50-te obljetnice održavanja Woodstock festivala, koji ga je u biti i lansirao.

Sam album postiže (pomalo iznenada) veliki uspjeh. Po samom izlasku dolazi na treće mjesto Billboarda, no, to je bio samo uvod. Istovremeno zauzima prvo mjesto na Top Latin Albums listi, i postaje najprodavaniji album latino orijentacije u prvih sedam dana života. I lista naj .. naj .. ide dalje, ali ovo je dovoljno.

Uglavnom, „Africa Speaks“ postaje Santanin najznačajniji album te faze njegovog djelovanja.


Carlos Santana / “Africa Speaks” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci