Mulitipak – Pakrac

31. Svibnja – 04. Lipnja – 2022

Multipak je jedna lijepa Hrvatska priča. Manifestacija, sajam dobrog zvuka i domaćinskog okruženja, jedan od najznačajnijih hi-fi sajmova u Europi. Event koji se održava već punih 10 godina. Event koji se rodio u glavi jednog zaljubljenika u muziku i dobar zvuk pravog FRENDA i nadasve dobrog čovjeka Božidara Savija, za svih poznat kao Božo.

Boži je prije 10 godina palo na pamet da malo prodrma svoj Pakrac, te je počeo skromno s Multipakom, koji nije samo zamišljen kao sajam hi-fi -ja ,već kao jedan kulturološki događaj koji će ljubav prema muzici prenijeti na mlade generacije. Tako je počelo s muzičkim radionicama i video prezentacijama koje su namijenjene i prilagođene djeci i svima onima koji su još ostali djeca u duši.

Božin entuzijazam se prenio na kompletnu zajednicu, te je iza njega stala i lokalna vlast. Kvaliteta projekta je prepoznata i šire, te se projekt Multipak počeo širiti i van granica Hrvatske.

I tako smo došli do 10-og Multipaka. Poslije pustih obećanja prema Boži (nikad me nema doma!), došao je red da zapalim put Pakraca. Ove godine Multipak se reklamirao kao najveći skup takvog tipa u Europi. Ovaj se protegao na cijeli tjedan koji su već tradicionalno obilježile radionice, te razno razni kružoci.

Samim dolaskom u Pakrac postalo mi je jasno kolika je važnost samog eventa za kompletnu zajednicu i koliko se zajednica integrirala u projekt. Jednostavno Pakrac je Multipak. Ja sam nažalost bio samo u petak, ali i to što sam vidio i osjetio mi je dovoljno da kažem, BRAVO!

Centralni događaj je ipak bila hi-fi izložba zbog koje Pakrac postaje Meka za sve zaljubljenike u dobar zvuk. Broj posjetitelja prelazi kapacitete lokalnih hotela, tako da u krugu 20 km nije bilo slobodne sobe u vrijeme održavanja manifestacije.

Sada malo o onome što je viđeno. Radi dobrog ukusa neću pričati o cijenama prezentiranih uređaja. Samo mogu reći da je bilo svega, za one dubokog i još dubljeg džepa. Međutim to ne umanjuje kvalitetu i ljepotu viđenog. Jer da nije Bože vjerujte mi vidjeti, čuti ono što je prezentirano u Pakracu bi bilo skoro nemoguće.

Vidjeti u Pakracu Milana Karana, svjetski priznatog konstruktora hi-fi uređaja i nakratko popričati s njim je doživljaj sam za sebe. Popričati s braćom Teoharov (o čijim će se uređajima još čuti) o tehnikalijama u audio industriji i minucioznosti u radu je bio za mene pozitivan šok.
Bilo je toga još….

Tek kad je Božo upogonija Karan mono blokove od 2,5 kw snage s Focal Grand Utopie zvučnicima…..

Također na sajmu je bila svjetska vice premijera nove gramofonske ručke slovenskog genijalca Franc Kuzme napravljena od umjetnog safira. Po riječima konstruktora ručka je kompletno ‘mrtva’ te prenosi samo signal dobiven iz brazde gramofonske ploče.

Također je bila europska premijera zvučnika britanskog branda KEF iz referentne linije serija Meta 3 … .

Sajam se zatvora u subotu koncertom Psihomodo Pop-a. Sam Bože kaže da će u subotu biti ludnica. Iskreno da sam znao da će biti tako dobro bio bi mi drugačiji plan. Ali postoji uvijek dogodine …..

Multipak, projekt jednog zanesenjaka i nadasve dobrog čovjeka, našeg Bože, jedan mali Pakrac stavio je definitivno na svjetsku kartu naj događaj tog tipa ne samo u Europi, već u svijetu, i po gostoljubivosti i po sljubljenosti manifestacije sa zajednicom.

Multipak je jedan mali Pakrac učinio sretnim gradom. Šteta što oko nas nema vise takvih lokal patriota.

I sada ono najvažnije. Božo je imao ponuda da se manifestacija preseli u veću (profitabilno prihvatljivu) sredinu.

ODBIO je!!

Vidimo se dogodine!!!


foto album
(autor svih fotografija za MLP-U portal, Marin Hrabar):


 

Povezani članci