Blind Faith – Hyde Park!

ne baš svjetlo zlato!

Povijest katkad ima uvrnute puteve. Nakon raspada grupe Cream i povlačenja Claptona u izolaciju, mnogi su pokušali doprijeti do njega i privoljeti ga na bilo kakvu aktivnost. (O razlozima na ovom mjestu ne bih, sve je napisano u recenziji dokumentarca „Eric Clapton: A Life in 12 Bars“ kojeg možete naći ovdje.)

Jedini koji je uspio u tome bio je Steve Winwood. Nagovorio je Claptona da mu se pridruži u svirkama u njegovom podrumu. Za te su seanse uzeli mladog i perspektivnog Ric Grecha na basu i violini, dok je bubnjar ostao visjeti u zraku.

Sesije su počele i bez potpune ritam sekcije, sve dok, … , jednog popodneva je nepozvan u kuću banuo Ginger Baker i sjeo za bubnjeve. Po Claptonovim riječima, bila je to zadnja osoba na svijetu koju je želio vidjeti, a kamoli svirati s njom. No, Baker je bio uporan, te trio nevoljko pristaje na njegovo prisustvo, kreću s probama i uvježbavanjem novog materijala.

Već sutradan su svi mediji objavili da je osnovana super grupa u sastavu Steve Winwood, Eric Clapton, Ric Grech i Ginger Baker. Nepotrebno je napominjati da su očekivanja instant odletjela nebu pod oblake, svi su očekivali novo, veličanstveno, iako nitko nije znao što.


Blind Faith – “Can’t Find My Way Home” – London Hyde Park

Kvartet su u potpunosti povukao iz javnosti, i ozbiljno se uhvatio u koštac sa sadržajem budućeg albuma. No, mediji su tražili svoje, publika svoje, management svoje, i .., dogodilo se ono što se nije smjelo dogoditi, bar ne zvijezdama tog kalibra i statusa (ne zaboravimo, Clapton je imao status boga!)
Drugim riječima, bez privole benda management organizira veliki koncert u Hyde Parku u Londonu.

Na vijest o prvom nastupu super grupe koja se u međuvremenu nazvala Blind Faith, pokreće se ogromna masa i rezultat je bio, prepuno gledalište u kojem je bilo preko 120 000 duša željnih vidjeti bogove na sceni.
A oni su bili sve samo ne to!

Winwood, Baker i Grech su još nekako funkcionirali na maloj i neprikladnoj bini, ali Eric Clapton je cijelo vrijeme koncerta bio povučen, ničim ne dajući publici do znanja da uživa u koncertu, jer i nije uživao u njemu. Bio je uvrijeđen samim pojavljivanjem pred tolikom masom ljudi, nespreman dati svoj maksimum. Kasnije se saznalo, što i nije bilo iznenađenje, da je Clapton bio najžešći protivnik održavanja koncerta, jer bend jednostavno nije bio spreman, bar ne u onom obliku kakvom ga je on želio vidjeti.

Pored toga, cijeli je koncert odisao pomalo konfuznom atmosferom te je uz neinspirativne izvođače pružio ne baš sjajni debut grupe koja je prijetila i prije izlaska prvog albuma postati „najveća na svijetu“.

To nije postala, ali je ostavila trag.


Blind Faith – “Sea of Joy” / Live @London Hyde Park (1969)

Blind Faith su se nakon ovog koncerta vratili u studio, kompletirali album, odradili turneju i .. otišli u povijest.

Album naslovljen po imenu grupe je porobio top liste, omot kontradiktoran/zabranjivan i za američko tržište u potpunosti izmijenjen, uglavnom, ništa novog, ni neočekivanog u to vrijeme pod kapom nebeskom.

Najveća vrijednost ovog albuma u biti jest dugovječnost kompozicija koje su na njemu, a koje su se uplele u tkivo masa diljem svijeta. Toliko da se tijekom vremena izgubio izvor, ostala je samo umjetnost. (o ovom albumu drugom prilikom!)

Premalo, previše, vrag će ga znati, ali sama činjenica da su “Presence of the Lord”,”Can’t Find My Way Home” , “Had to Cry Today”, “Sea of Joy”, .. , standardi svog vremena dovoljno govori.

Stoga, u ovom slučaju vrijedi on stara, „prvi se mačići u more bacaju“. Blind Faith i njihov nastup u Hyde Parku je najbolji dokaz za to!


Blind Faith in Hyde Park, 1969 / full concert

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci