Pink Floyd – operacija “Vinyl”

Lipanj – 2016.

Iz tabora grupe Pink Floyd je lansirana dobra vijest. U nekoliko navrata će izdati cijeli opus grupe na 180 gr. vinilu. Bila je to velika vijest za sve ljubitelje analognog zvuka, vinila i same grupe.
Činjenica da su svi albumi ove edicije izdani od remasteriranih originala daje dodatnu težinu cijelom projektu (dakako, osim ubiranja škuda!).

Bilo bi daleko točnije napisati da Pink Floyd Records izdaje ova izdanja, jer Pink Floyd kao grupa više ne postoji. Sam je David Gilmour već nekoliko puta izjavio da je “Endless River” posljednje izdanje grupe i da se Pink Floyd kao grupa gasi.

Stoga, kad se govori o aktivnostima veznim za grupu Pink Floyd, prvenstveno se misli na kompaniju Pink Floyd Records koju su osnivali članovi grupe i koja se brine o legislativi, zaštiti opusa i namicanju novih tantijema.

Kampanja je počela 03. Lipnja, kad su na tržište puštena prva izdanja grupe, album prvijenac, sa Syd Barrettom, “The Piper at the Gates of Dawn”. Slijedili su ga, drugi album “A Saucerful of Secrets”, te album s muzikom iz filma “More”. Posljednji u ovom setu je bio kontroverzni album “Ummagumma”.

Ostatak opusa se izdavao u regularnim intervalima, svaka tri mjeseca se lansirao set od tri do četiri albuma.

Povezani članci