Bob Marley & the Wailers
“Exodus”

Lipanj – 1977.

Bob Marley & the Wailers izdaju deveti album, “Exodus”.

Iako izdan pod imenom grupe, ovo je u biti solo album Bob Marleyja. Iz jednostavnog razloga što the Wailers nisu ni postojali u doba nastanka i izdanja ovog albuma. Bob Marley je raspustio bend nakon što je preživio atentat i preselio se u Englesku, kako bi se oporavio.

Za boravka u Londonu ulazi u studio i uz pomoć prijatelja snima album, koji će postati njegovo najveće kreativno ostvarenje. Na albumu su se sublimirali različiti interesi i utjecaji i nadasve, Marley s ovim albumom odmiče od svog root reggae izričaja i miješa ga s bluesom, otočkim rockom, pa i soulom. (čak su prisutni i tragovi funka!)


Bob Marley & the Wailers – “Exodus”

Album je podijeljen na dva dijela. Prvi dio, ili “a” stranu vinila zauzimaju kompozicije u kojima Marley lamentira nad religioznošću i politikom, dok je “b” strana posvećena seksu i religiji.

Po izlasku album instant doživljava uspjeh, te postaje zlatan u Americi, UK i Kanadi. Bila je to lansirana rampa koja je Bob Marleyja lansirala u internacionalne vode i donosi mu status super zvijezde.

Kompozicije na albumu su toliko ujednačene da bi svaka komotno mogla biti izdana na singlici. Ta je čast pripala naslovnoj temi “Exodus”, koja se penje na prva mjesta top lista.

Možda jedan drugi pokazatelj još više govori o vrijednosti ovog albuma. S ovog albuma je skinuto najviše kompozicija koje se redovno nalaze na kompilacijama “The Best of” od Bob Marleyja. To dovoljno govori!

Dakako, shodno tome i status albuma je neprikosnoven. Rolling Stone ga na svojoj 500 Listi smješta na #169. mjesto, dok ga 1999. godine Time magazine proglašava najboljim albumom 20-og stoljeća. I na kraju, VH1 ga 2001. godine smješta na 26. mjesto najboljih albuma svih vremena.


Bob Marley & the Wailers – “Exodus” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci