Laurie Anderson – “Home of the Brave”

Svibanj – 1986.

Laurie Anderson izdaje četvrti album “Home of the Brave”.

Poznati naslov upućuje na film u kojem je upotrjebljen ovaj album kao “soundtrack“. Daleko od toga da je sadržaj albuma bio podređen filmu.

Dapače, Laurie je pored toga što je režiser ovog filma, na svoj osebujan i neortodoksan način izložila muzički dio, a film jednostavno to prihvatio u obliku u kojem mu je dano. Još jednom je ova umjetnica pokazala i dokazala svoju autentičnost i umjetnički integritet.

Tri od osam tema su snimljene odvojeno od ostalog materijala i tako se značajno odmakle od filmske verzije.

Interesantno je da je u promo videu za album, tema “Language is a Virus” donesena u filmskoj verziji, dok je snimka napravljena sa koncerta!


Laurie Anderson – “Language Is A Virus”

No, to nije sve.
Dvije su teme “remake” prijašnjih verzija. “Language Is a Virus” je originalno nazvan “Language is a virus from outer space – William S. Burroughs”. Temu je Laurie izvela na albumu “United States Live”, snimljenog isto tako u živo, kao i tema “Difficult Listening Hour” koja se isto pojavljuje na tom albumu.
“Sharkey’s Night” je tema sa prijašnjega studijskog albuma “Mister Heartbreak”.

I da ne nabrajam dalje, album “Home of the Brave” iako snimljen u živo i s poznatim temama nije prosta reprodukcija iz prethodnih razdoblja. Laurie u svom stilu na pozornici izlaže teme koje modificirane u tom trenutku imaju veoma malo zajedničkog s originalima, do te mjere da se ovaj album promatra kroz prizmu samostalnog ostvarenja u opusu ove avangardne umjetnice.

Album se čak penje na top liste. (Pomalo bizarno za ovu vrst muzike gledano iz današnje perspektive). U Americi se penje na Billboardovu listu i dolazi na #145. mjesto. U Engleskoj ne dolazi na nacionalnu top listu , što je ipak bio presedan kad je Laurie u pitanju. No, zato se penje na top liste u Novom Zelandu i Švedskoj, i to na #14. i #34. mjesto.


Laurie Anderson – “Home of the Brave” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci