Supertramp – “Brother Where You Bound”

Svibanj – 1985.

Supertramp izdaje osmi album “Brother Where You Bound”.

Bio je to prvi album bez suosnivača i ko-autora većine materijala grupe, Rogera Hodgsona. Sav teret pisanja pa i produkcije je pao na Rick Daviesa, koji se time našao na brisanom prostoru. Za divno čudo ili iz nekog inata, Rick nadmašuje sam sebe i isporučuje album kojeg je jednostavno vrijedilo poslušati.

Još uvijek u progresivnom izričaju, uz neizbježno koketiranje s mainstreamom, Supertramp isporučuje “swan song” svog opusa.

Da se razumijemo, ni nasljednici nisu bili loši, ali “Free as a Bird”, “Some Things Never Change” i “Slow Motion” ipak imaju okus manirizma.


Supertramp – „Cannonball“

Album “Brother Where You Bound”, krasi epska istoimena sedamdesetominutna tema koja daje boju cijeloj fazi stvaranja ovog sastava. I pored progresivne orijentacije, album nosi i singlicu “Cannonball”, koja se penje na Top 30!

Sam album nije uopće loše prošao na top listama. U Engleskoj dolazi na #20 mjesto nacionalne top liste albuma, dok u Americi zauzima #21. mjesto Billboarda.

Interesantno je da je video clip kojem je popraćena epska “Brother Where You Bound” nominiran kao poseban uradak za Grammy. U biti, radi se o cijeloj priči koju je režirao Rene Daalder. (jedino mjesto na netu koje sam uspio locirati da možete pogledati ovaj clip je ovdje!). I da ne bude zabune, gitaru u ovoj kompoziciji svira David Gilmour.

Supertramp spada u grupu “low profile” rock velikana. Drugim riječima, članove možda i susrećete na ulici, ali nemate pojma tko su. No, zato kao grupa spadaju u “high-profile appearance” na radio i TV postajama.

Svojim albumom “Breakfast in America” su probili sve barijere i porušili sve zidove koji su dijelili progresivni izraz od komercijalnog, mainstreama.

Album je harao mjesecima svim top listama diljem svijeta, noseći skoro svaku od kompozicija kao posebnu singlicu.


Supertramp – “Brother Where You Bound” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci