The Rolling Stones – “Jumpin’ Jack Flash”

Svibanj – 1968.

Kad su the Rolling Stones izdali singlicu “Jumpin’ Jack Flash” ni snu vjerojatno nisu sanjali ne samo da će ih ta pjesma determinirati u nekom povratku korijenima nakon izleta u barok/psihodelične vode, već da će ta pjesma postati koncertni standard kojeg će izvoditi na svakom koncertu, ili brojkama do danas, oko 1100 puta!

Kako se bend povinovao trendovima kako bi ostao na nogama, tako su sve više udaljavali od bluesa koji ih je lansirao kao zvijezde. Uletjevši u kreaciju baroknog popa, potom psihodelije, i pored uspjeha albuma koje su izdavali u tim fazama, Jagger i Richards su osjetili da gube tlo pod nogama, te su se nastojali vratiti korak unazad, ne doslovno, esencijalno.


The Rolling Stones – “Jumpin’ Jack Flash”

Bilo je to vrijeme kad grupa na Otoku nije izdala ništa cijelih pet mjeseci (u to vrijeme ogroman vremenski period!), odlučeno je da se izda singlica, jer je album bio daleko od statusa „spreman“. Izbor je pao na “Jumpin’ Jack Flash” i, … , pogodili u centar.

Po samom izlasku singlica zasjeda na top liste i priskrbljuje grupi predah kojeg su iskoristili za finalizaciju novog albuma „Beggars Banquet“.

Interesantan je proces nastanka, porijeklo naslova, pa i same lirike. Naime, naslov i glavni lik je uzet po vrtlaru koji je jedno jutro probudio Micka i Keitha svojim bučnim hodom po stepenicama trijema kuće u kojoj su spavali. Jagger je upitao Keitha, tko je to na trijemu, a ovaj odgovorio: “Oh, that’s Jack – that’s jumpin’ Jack”.
I tako je počelo!

Pored toga što je pjesma postala jedna od najpopularnijih ovog velikog benda, doživjela je bezbroj obrada. U biti, toliko da se već danas pojavljuju (neinformirani) glasovi da se radi o nekoj narodnoj pjesmi koju su svi obradili!?

I još jedan kuriozitet, skoro normalan onda, a nemoguć danas. Pjesma se nije pojavila na sljedećem albumu, pa ni na jednom od nasljednika. Tako je uz „Penny Lane“ / „Strawberry Fields Forever“ postala najpoznatiji „non album single“.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci