Bill Haley & His Comets – “Rock Around the Clock”

Svibanj – 1954.

Bill Haley & His Comets lansiraju singlicu s kompozicijom “Rock Around the Clock”.

Kad je 1952. godine autorski duo Max C. Freedman i James E. Myers (kasnije poznat po pseudonimu Jimmy De Knight) ponudio pjesmu talijansko američkom bendu Sonny Dae and His Knights i ovi je snimili u Ožujku 1954. godine, od prvog su trenutka dali do znanja da su je napisali za Bill Haleyja i njegov bend. Zbog danas nepoznatih razloga Bill nije uspio snimiti pjesmu sve do Travnja te godine, (mjesec nakon Sonny Daea!).

No, to danas i nije bitno, jer opće poznato je da je Bill Haley sa svojim bendom i ovom pjesmom pokrenuo lavinu zvanu rock’n roll. U stvari, bilo bi ipak nepravedno dati joj epitet prve rock pjesme, jer bilo je tu još pjesama koje su zaslužile taj epitet, pa bi povijesno gledano, najbliže bio status „jedne od“.

No, ova pjesma ima jednu drugu, nemjerljivu zaslugu. Bila je prva koja je otvorila vrata mainstreama rock’n rollu i približila ga širokim masama.


Bill Haley & His Comets – “Rock Around the Clock”

Po izlasku, u izvedbi Bill Haleyja, pjesma zasjeda na top liste i boravi tjednima na prva mjesta diljem svijeta (U Americi je bila na prvo mjesto puna dva mjeseca!!)

Interesantno je to da je originalni naziv pjesme bio “We’re Gonna Rock Around the Clock Tonight!”, da bi kasnije bio skraćen na “(We’re Gonna) Rock Around the Clock” i naposljetku  “Rock Around the Clock”.

The Rolling Stone magazin je postavlja na #159. mjesto svoje vječne liste  The 500 Greatest Songs of All Time.

Da bi se podcrtao značaj ove pjesme dovoljno je reći da je 2018. godine uvrštena u National Recording Registry uz standardnu objavu da predstavlja “culturally, historically, or artistically significant.”


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci