Rammstein – “Rammstein: Paris”

Svibanj – 2017.

Kao kruna opusa grupe lanisrano je izdanje njemačkih teškaša Rammstein, “Rammstein: Paris”.

CD, vinyl, DVD i Blue Ray koji je izdan paralelno, su u najmanju ruku, impresivni. I više od toga.

Očito je da Rammstein i te kako polaže do scenske prezentacije, i to pokazuje na najefektniji način.

Pored nebrojeno specijalnih efekata, pirotehnika je možda ovom prilikom dovedena do svog savršenstva. Toliko da  se moramo zapitati, gdje su granice i koliko je sve skupa sigurno. Sam pogled na pozornicu u plamenu, napunjenu eksplozijama i čime sve ne, pored vizualnog upućuje i još neke poruke, koje bend očito želi prenijeti.

Nema smisla pisati o fenomenu koji se zove Rammstein, to ću ostaviti za neku drugu priliku, jer gradivo je obimno, a proces još uvijek traje (i btw, lakše je biti general nakon bitke!)

Za video je bila angažirana cijela armija snimatelja. Svaki trenutak je uhvaćen iz svakog kuta.


Rammstein – “Du Hast”

Zborom od 30 kamera je dirigirao Jonas Åkerlund, Šveđani poznat većinom po muzičkim filmovima. Ako spomenem filmove kojima je ovjekovječio, i za povijest zabilježio Madonnu, Beyoncé i Lady Gagu, onda je očito da je trenutno Rammstein na ultra teškom medijskom kolosijeku.


Rammstein – “Mutter”

Interesantno je da za ova dva koncerta u Parizu, Rammstein nije imao najosnovniji rekvizit svih velikih događanja. Na pozornici, iza nje ili sa strane, nije bilo velikih panela, sve je bilo podređeno ukupnom utisku kao produktu zbivanja na pozornici, muzike, i vizualnog.

Prst gore za Jonasa i prst gore za “Neue Deutsche Härte/industrial” band Rammstein.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci