Dire Straits – “Sultans of Swing”

Svibanj – 1978.

Dire Straits izdaju prvu singlicu, “Sultans of Swing”.

Nepoznata grupa, u stvari Mark Knopfler, ostavlja demo traku na kućnim vratima poznatog BBC DJ-a John Peela. Zaintrigiran sadržajem, iako sirovim, počinje ih redovno emitirati u svojoj emisiji.

Nedugo nakon toga, grupa dobiva angažman s diskografskom kućom Phonogram Records.

Prvo izdanje singlice “Sultans of Swing” i nije polučilo neki veliki uspjeh, ali je zato re-izdanje godinu kasnije poharalo top liste, sa obje strane Atlantika.

Interesantna je i priča o ovoj pjesmi. Naime, skladao ju je Mark Knopfler i nije mu se svidjela. Nije u njoj vidio potencijal, pogotovo jer je bila odsvirana steel gitari i jednostavno nije odavala ono što je nosila. Prilikom jedne probe, Mark uzima u ruke Stratocaster i pjesma instant dobiva svoj pečat.


Dire Straits – “Sultans Of Swing”

Ali ni onda nije nastala finalna verzija. Nakon što su je ponovo snimili, Mark ponovo nije bio potpuno zadovoljan, te još jednom ulaze u studio i ovaj put snimaju ono što mi znamo kao “Sultans of Swing”.

Sama pjesma ima svoj izvor u jednom pomalo bizarnom događaju. Naime, jedne večeri Mark je bio u nekon pubu u kojem je on bio jedini gost. U kutu je svirao jazz orkestar i pri kraju seta glavni vokal pristupa mikrofonu i kaže da su oni “Sultans of Swing”, što je nametalo očajan kontrast spram posjećenosti puba.

Nedugo nakon što je oformljen bend, 1977. godine, bubnjar grupe Pick Withers mu daje ime Dire Straits. Tom prilikom snimaju pet demo snimaka, koje su kako sam već rekao, došle na prag kuće John Peela.
Ostatak je povijest.

Pjesma “Sultans of Swing” je do danas izdana još nekoliko puta i svaki put dolazi na top liste. Kako sama tako i u okviru kompilacija, pa i živih snimaka. Time se neizostavno upisala u one vječne teme ili tradicionalno rečeno, postala je rock evergrin.


Dire Straits – “Sultans Of Swing” (Alchemy Live)

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci