Armageddon – “Armageddon”

Svibanj – 1975.

Engleska super grupa Armageddon izdaje prvi i jedini istoimeni album. Bila je to ubojita kombinacija, sastavljena od muzičara koji su iza sebe već imali reputaciju i bili članovi velikih grupa.

Bubnjar Bobby Caldwell je došao iz hard rock grupe Captain Beyond, koja je pak osnovana od članova grupe Iron Butterfly. No još prije tih angažmana je svirao sa Johny Winterom. Pjevač Keith Relf je bio s Yardbirdsima, a nakon njih osniva Renaissance.
Gitarist Martin Pugh dolazi iz zaglušujućih Steamhammera, dok basista Louis Cennamo, također u biografiji ima imena grupa Renaissance i Steamhammer.

Nažalost život će umiješati prste u sudbinu banda na jedan puno grubi način, te će ono “super” ostati samo na jednom albumu i dva nastupa.

Armageddon se u formira 1974. godine, na ostacima grupe Steamhammer. Veoma brzo ih je zapazio Peter Frampton, koji im osigurava snimanje albuma za svoju tiketu. Činilo se da su zvijezde naklonjene grupi, i budućnost je bila svijetla.

No, onda se umiješala sudbina. Keith Relf je pored svojih problema sa drogom i obolio. Nakon samo dva nastupa tone u sivilo bolesti i time de facto, sudbina grupe biva zapečaćena. I da nesreća nikad ne dolazi sama, pokazalo se veoma skoro. Keith Relf umire od strujnog udara iz gitare sa kojom se igrao u svom podrumu. To je bila točka na “i”.
Grupa se definitivno raspada!


Armageddon – “Buzzard”

Sam album i pored povoljnih kritika, nije doživio nikakav komercijalni uspjeh, jer nije ni bio promoviran. Nažalost, grupa jednostavno nije imala vremena ni prilike nametnuti se široj publici, a ni zainteresirati radio voditelje, koji su osiguravali slušalačku bazu, te nezasluženo pada u zaborav.
Rezime života jedne grupe – jedan album i dva nastupa!

Ali tu priča ne završava, dapače, povijesno gledano, priča o ovoj grupi počinje njenim raspadom. Oko debut albuma se dan danas lome koplja. Vremenom su se polarizirale dvije struje, jedna koja ovom albumu negira svrhu postojanja, do druge, koja u njemu vidi preteču punka koji je već “virio iza kantuna” u vrijeme nastanka ovoga albuma i još značajnije, vidi ga kao najavu velikog revivala heavy rocka, koji će osamdesetih eksplodirati u obliku heavy metala.


Armageddon – “Silver Tightrope”

Priznali mi to ili ne, ali muzika na ovom albumu je ipak kompleksna, čak bi se moglo reći, višeslojna, te se time slušanje ovog albuma baš ne svodi na puko pasivno registriranje (pozadinskog) zvuka. Dapače, za prosječnog konzumenta čak i ove muzike, sama kompleksnost je na momente “iritirajuća”, jer zahtjeva od slušatelja potpuni angažman i pažnju.

I ako sve ovo skupa rečeno zaokružimo u jednu misao, dobivamo ono logično – ovaj album je esencijalni dio britanskog progresivnog rocka tog doba i onaj mali, ali nezaobilazni, “missing link” u evoluciji muzike, kad rock napušta svoje korijene, i ostavlja blues iza sebe.


Armageddon – Armageddon (1975) – Full Album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci