The Clash – „Combat Rock“

Svibanj – 1982.

The Clash izdaje peti studijski album, „Combat Rock“.

Po samom izlasku postaje najuspješniji album grupe, kojeg su na top listama držale čak četiri singlice, „Know Your Rights“, „Should I Stay or Should I Go“, „Rock the Casbah“ i „Straight to Hell“. Impozantna zbirka za samo jedan album.

Inače, originalno je bilo zamišljeno da album bude dvostruki, jer je materijala bilo dovoljno, no zbog neslaganja unutar grupe, na kraju je konačna verzija ugledala svjetlo dana u obliku jednostrukog albuma.

Izlasku su prethodile svađe i neslaganja, no to ni malo nije naštetilo magiji koju je donio sa sobom.


The Clash – “Should I Stay or Should I Go”

Album se zadržao na top listi u Engleskoj 23 tjedna, a u Americi 61. tjedan.

Iako su The Clash od potpisivanja ugovora za prvi album bili optuživani za izdaju punka, de facto, proglasili su ih grobarima ovog pokreta, ipak se socijalna oštrica ni nakon pet albuma nije otupila. Sve su kompozicije na albumu izrazito socijalno orijentirane, pa čak i singlice koje nose album.

„Combat Rock“ je u stvari neslužbeno, ali kreativno, posljednji album ove perjanice punka. Nedugo nakon njegovog izlaska, grupa se raspada, da bi se par godina kasnije ponovo okupili, no bilo je prekasno.

Iskra je nestala bend upao u rutinu, koja je bila kažnjena negativnim kritikama i neodazivom publike. Pomalo tužna priča jedne velike grupe koja je postigla kreativni vrhunac na negaciji onoga što ju je dovelo na njega.

No, to i jest bila sama bit punka.


The Clash – „Combat Rock“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci