Keith Relf
1943. – 1976.

Svibanj – 1976.

Umire Keith Relf!

Bizarno za današnje pojmove, uobičajeno za prošlo stoljeće na počecima rock ere. Egzekucija ili s engleskog doslovno prevedeno, elektrokucija od nepravilno uzemljene gitare s kojom se Relf igrao u svom podrumu.

Kako je inače patio od bolesti respiratornih organa, strujni šok je bio poguban.

Imao je 33 godine.

U trenutku smrti je vodio super grupu Armageddon i s njima imao velike šanse ući u gornji razred otočkog progresivnog rocka. Sastav je imao dva iznimno uspješna nastupa, ali, pokazalo se nažalost, da su to bili i jedini koja će grupa imati.


The Yardbirds – “Still I’m Sad”

Keith Relf je rano počeo s muzikom.
Još je 1956. godine pjevao u lokanim bendovima. Uz vokal je svirao i usnu harmoniku, što će se kasnije ustaliti kao pravilo u svim blues orijentiranim rock bendovima.

Iako je imao problema s dišnim organima, njegov bluesy glas je donosio pečat svakoj grupi u kojoj je nastupao. Tako je bilo i sa Yardbirdsima. Prema izjavama svih članova tog velikog sastava, doprinos Keitha s njegovim vokalom je bio isti kao i doprinosi triju gitarista koji su prodefilirali kroz bend (Eric Clapton, Jeff Beck i Jimmy Page).

Autor je ili ko-autor mnogih pjesama Yardbirdsa, (“Shapes of Things”, “I Ain’t Done Wrong”, “Over Under Sideways Down”, “Happenings Ten Years Time Ago”, … .)


Renaissance – “Together Now”

Negdje u to vrijeme (Svibanj 1966.) izdaje i solo singlicu “Mr. Zero”, koja dolazi na #50. mjesto UK Singles Chart.

Nakon raspada Yardbirdsa, s Jim McCartyem, Relf osniva duo Together. No, duo nije bio dugog vijeka. jer Relf kreće u novu avanturu zvanu, Renaissance. Bio je to drugi veliki bend kojeg je osnovao.

Nemirnog duha, nije imao strpljenja čekati međunarodni uspjeh benda, već ga napušta 1970. godine.

Posvećuje se producentskom radu te radi sa sastavima Steamhammer, Hunter Muskett, Amber te s psihodeličnim bendom Saturnalia i blues rock bendom Medicine Head (s kojima čak i nastupa svirajući bas gitaru). No, sve je to bila uvertira za Relfovu ulogu života.

Super grupa, Armageddon!


Armageddon – “Buzzard”

Grupa se okuplja u sastavu Keith Relf (Yardbirds), Bobby Caldwell (Captain Beyond i Johnny Winter), Martin Pugh (Steamhammer, Rod Stewart, 7th Order), Louis Cennamo (Renaissance i Steamhammer).
Drugim riječima “crème de la crèmeprogresivnog rocka.

Iako ga se enciklopedije sjećaju većinom po članstvu u bendovima Yardbirds i Renaissance, Keith Relf je pored ogromne uloge u ovim sastavima dao svoj najveći doprinos progresivnoj muzici baš u sastavu Armageddon.

Armageddon je bio svjetionik koji je osvijetlio put golobradim klincima koji još nisu savladali ni prve note, a koji će pokrenuti drugi heavy metal val na otoku.

Uloga Keith Relfa je u tom nemjerljiva i da je samo to napravio u životu bio bi zapamćen kao jedan od velikana.


Jeff Beck & Yardbirds o smrti Keith Relfa

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci