B.B. King
1925. – 2015.

Svibanj – 2015.

Još jedna blues legenda je otišla!

Pionir američkog bluesa i nadasve, jedan od najutjecanijih blues gitarista, B.B. King je preminuo u 89. godini života.

Nastupao je doslovno do posljednje sekunde svog života. Iako nagrizen bolešću, nikada nije otkazao koncert, sve do posljednje hospitalizacije.

B.B. King je bio u generaciji blues umjetnika (gitarista), koji su zaslužni da se blues prenio preko Atlantika i potaknuo eksploziju, nazvanu “blues boom”.

Šezdesetih je postao idol budućih idola i time mu je uspješna karijera bila osigurana. Iz malih i zadimljenih klubova se seli u velike dvorane, a tiraži ploča rastu progresivno s rastom popularnosti njegovih sljedbenika.


B. B. King – “The Thrill Is Gone” 

B.B. King je autor mnogobrojnih hitova, od kojih su najpoznatiji, „Lucille, Sweet Black Angel“ i „Rock Me Baby“.

Svojim je rođenjem osigurao korijene (Mississippi), a svojim sviranjem gitare besmrtnost. Stvorio je jedinstveni stil sviranja blues gitare u kojem, ma koliko bilo čudno danas, nikada istovremeno nije pjevao i svirao. Obje su se aktivnosti izmjenjivale jedna za drugom, ali nikada istovremeno.

Za života je nagrađivan bezbrojnim nagradama, od kojih treba na prvo mjesto spomenuti 15 Grammyja. No, tu se niz ne završava jer je odlikovan s nekoliko medalja američke administracije, te postao počasni doktor na nekoliko sveučilišta. Također je i stanovnik “Kuće Slavnih” (“Rock And Roll and Blues Hall of Fame”).

B.B. King će ostati u kolektivnoj memoriji kao veliki umjetnik, legenda čije se ime izgovara uz poštovanje.
Ne za ništa!

R.I.P.!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci