Jimi Hendrix Experience – “Are You Experienced”

Svibanj – 1967.

Svjetla pozornice osvjetljavaju najsjajniju zvijezdu epohe.

Jimi Hendrix sa svojim sastavom Jimi Hendrix Experience lansira prvi album, “Are You Experienced”, koji u trenutku izlaska pobire sve ono što jedno muzičko djelo može pobrati.

Od prvog dana života do danas, album biva proglašen za najimpresivniji debut album u povijesti muzike.

I ovaj put, priča je već imala, skoro dosadni tok. Naime, po dolasku u London, Hendrix s bendom ulazi u studio, snima album. Nudi ga diskografskoj kući Decca Records. Ovi ga odbijaju, iz meni nepoznatih razloga. Kažem nepoznatih, da ne bi napisao idiotskih, ma koji bili. Ne vidjeti bisere koji stoje ispred njih, mogu samo diskografske svinje.

Album ipak pronalazi izdavača. Manageri grupe The Who, Kit Lambert i Chris Stamp osnivaju diskografsku kuću i objeručke prihvaćaju novo-pridošlice na sceni. Dakako, debelo im se isplatilo. Album izlazi istovremeno na američko i na europsko tržište, ali u donekle izmijenjenom izdanju.


The Jimi Hendrix Experience – “Foxy Lady”

Pomalo je čudno s današnjeg gledišta, ali u to vrijeme to je bila uobičajena praksa. Čak se znalo dogoditi da neki albumi grupa ne izađu uopće na jednom od tržišta, jer je netko u matičnoj kući procijenio da neće komercijalno biti isplativo. S aspekta logike današnjeg konzumenta, govorim o skoro pa retardiranom običaju, no tako je bilo.

Na oba izdanja albuma se nalaze kompozicije koji će postati Hendrixovi koncertni standardi i isto tako, zaštitni znak ovog velikana.

Za razliku od europskog, američko izdanje sadrži i hit singlicu “Hey Joe” i “Purple Haze”, tako da je u neku ruku potpunije od europskog izdanja. Danas je to irelevantno, jer pored ovih kompozicija, na albumima su osvanule još i “Wind Cries Mary” i “Foxy Lady”, noseći album u nebesa. Jer jednom kad ovaj album osvane na gramofonu ili u CD playeru, teško se više skida.

Jimi Hendrix, Jim Morrison i Janis Joplin predstavlja trio besmrtnih koji su svojim životima obilježili epohu, u velikoj mjeri determinirali naše živote, oplemenili duše i otvorili horizonte. Pa i način na koji su otišli, jednostavno nameće ono neminovno – postali su ikone, ne samo jedne epohe, već ikone moderne kulture.

Danas, ne znati za Hendrixa ili Morrisona nije pitanje poznavanja muzike ili ljubavi prema njoj, već pitanje opće kulture.


Jimi Hendrix Experience – “Are You Experienced”  / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci