Bob Marley
1945. – 1981.

Svibanj – 1981.

Preminuo je Bob Marley!

Njegovim odlaskom je  počela agonija raggaea, kao stila, kao pravca i dakako, uticaja na svjetsku scenu. Zalazak pravca se nije dogodio preko noći, ali je godinama nakon ovog datuma polako, ali sigurno gubio na svojoj moći, originalnosti i uticaju, da bi se po isteku desetljeća polagano ugasio (na globalnoj razini).

Ne postoji prosječni konzument popularne muzike koji nije čuo za Bob Marleya i njegove The Wailerse.

Bob Marley je počeo karijeru ranih šezdesetih, osnovavši grupu The Wailers. Trebalo je više od deset godina da se probiju van granica Jamajke, no jednom kad je barijera bila probijena, zadimljeni ritam raggaea se razlio po cijeloj zemaljskoj kugli.


Bob Marley – “Redemption Song”

Sredinom sedamdesetih The Wailers se raspadaju i Bob Marley kreće u solo vode, koje će doživjeti svoju kulminaciju albumom „Exodus“, izdanim 1977. godine.

Te iste godine mu je dijagnosticiran rak, s kojim se odbijao boriti iz religijskih razloga.

Njegov posljednji studijski album „Uprising“, na kojem je kompozicija „Redemption Song“, govori njegovu priču sam za sebe. Očito da je na njemu autor bio svjestan svoje smrtnosti i teško izgledne budućnosti, te je svu svoju energiju usmjerio u pravcu umjetničkog izričaja kojeg je na ovom albumu doveo do vrhunca.

Zadnji koncert je imao 23. 09. 1980. godine, a umro je osam mjeseci nakon njega.

To dovoljno govori o životu i ciljevima ovog umjetnika.

R.I.P. Rasta !


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci