Radiohead – “A Moon Shaped Pool”

Svibanj – 2016.

Radiohead je s neta (pokušao?) povuči sve materijale vezane za ovu grupu i njen rad. Bilo je jasno da marketing radi punom parom, jer aluzija je sasvim jasna.

Tsunami u prirodi prije svog dolaska povlaći more (na plićim obalama) miljama prema pučini, ostavljajući čisto morsko dno na dnevno svjetlo. Nakon toga, dolazi plimni val koji ruši sve pred sobom.

Paralela je jasna, sljedi album koji će pomesti sve pred sobom.


Radiohead – “Burn the Witch”

Albumu “A Moon Shaped Pool” su prethodili spotovi s kompozicijama “Burn The Witch” i “Daydreaming”, i dobrano naglasili što će donijeti sam album. A to je lijepi iskorak od prethodnog opusa, ali još uvijek, Radiohead, u svojoj nepredvidivosti i konciznosti u želji za eksperimentom.

Pauza od pet godina od kako su izdali posljednji album im je dala priliku da izbruse i artikuliraju svaku od kompozicija i time albumu daju neophodan balans.

Video clip “Burn the Witch” je objavljen na YouTubeu, što se kosi sa svjetonazorima grupe ili bolje rečeno njenog lidera Thom Yorkea. No, očito je da je marketinški pristup danas nemoguć bez ovog i ovakvih servisa.

Svojim posljednjim izjavama sam Thom daje naslutit da se ipak predaju u borbi protiv ovakvog prezentiranja muzike uopće, uspoređujući YouTube i slične servise s nacističkim servisima, koji su uzimali od muzičara i nikad nisu plaćali tantijeme, iako su deklarativno bili apsolutno za taj vid poštivanja zakona.

radiohead_specialed

Ovo sve skupa pomalo liči i na kapitulaciju, ali i o ovoj temi jednom drugom prilikom, jer tema je i te kako zahtjevna i u suštini preduboka za ovakvo kratko prezentiranje.

Rad na samom albumu je počeo 2012. godine, neposredno nakon završetka turneje na kojoj su promovirali svoj posljednji album “The King of Limbs”. Snimanje je obavljeno u južnoj Francuskoj uz suradnju njihovog stalnog producenta Nigel Godricha.


Radiohead – “Daydreaming”

Interesantno je da se album u biti sastoji od starijih kompozicija, koje su nastajale u periodu od 1995. godine pa sve do dana finalizacije albuma. No, ta vremenska distanca očito nije naškodila albumu.

Na albumu se uz sviranje članova grupe čuju žičani instrumenti i zborno pjevanje. Aranžman ovih dionica je na sebe preuzeo multi instrumentalist Jonny Greenwood, uz izvedbu London Contemporary Orchestra.

Omot album je izradio Stanley Donwood, koji surađuje sa grupom još od 1995. godine.


Radiohead – “A Moon Shaped Pool” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci