Chuck Berry – “Roll Over Beethoven”

Svibanj – 1956.

Tog Svibnja 1956. godine Chuck Berry lansira svoj veliki hit “Roll Over Beethoven”.

Po samom izlasku singlica koju nosi zauzima vrhove top lista, a ne rijetko i prva mjesta. Koliki je bio uspjeh ove pjesme, singlice, govori činjenica da su je dugo nakon lansiranja obradili najveći tog doba. Beatlesi su od nje napravili novi hit i poharali svjetske top liste, dok su nešto kasnije Electric Light Orchestra ponovili uspjeh prethodnika.

Pa po čemu je ova pjesma toliko značajna?

Kao prvo, bila je vjesnik novoga, koje je bujalo u Americi ispod površine main streama. Bio je poziv, ali i arogantna primjedba „klasici“ ovjekovječenu u imenu Beethovena, da se makne sa scene i ustupi mjesto novome, rock’n rollu, kojeg je promovirao Chuck Berry.

Sama inspiracija po autorovim riječima je došla od događaja u kući u kojoj je živjela obitelj Berry. Naime Chuckova sestra je na klaviru kojeg su imali cijelo vrijeme svirala smo klasiku, dok je Chuck nestrpljivo čekao svoj red kako bi „lupao“ po crno bijelom tipkama rane note rock’n rolla, prezrene muzike za neuke i nepismene.

Iz tog bunta se rodila ideja, a ideja se materijalizirala u stihu kojeg je popratila odgovarajuća muzika i .. vječni hit se rodio.

Pjesma je do danas dobila mnoga priznanja, ali ona najznačajnija su sadržana u činjenici da je 2003. godine od strane kulturne institucije Library of Congress, dodana u National Recording Registry i time de facto zacementirala njenu besmrtnost.

Istovremeno, Rolling Stone magazin je smješta na #97. mjesto svoje liste “The 500 Greatest Songs of All Time”, dok Koda za nju kaže da je “masterpiece that helped to define rock and roll“

Nema se više što reći!


Chuck Berry – “Roll Over Beethoven”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci