Kaprekar’s Constant – “The Murder Wall”

Nesmiljena sudbina izazova

Nordwand, sjeverni zid planine Eiger, “posljednji problem” Alpa, visoko lice što se uzdiže milju iznad mirnih livada u njegovom podnožju, izdubljena poput grudi bolesnika unutar okomitog prostranstva trošnih stijena, ogromnih ledenih polja i monumentalnih uporišta, obavijen oblacima i često u dubokoj sjeni, prekrivenih olujama, lavinama i kamenim padom, nosi tragičnu, ali trijumfalnu priču o jednom od najdramatičnijih planinarskih uspona svih vremena.

Priču koja pokazuje surovost svijeta planine uz opise dramatičnih događaja koji su zatekli sudionike ekspedicija, uzimajući mnogobrojne živote, čime je taj sjeverni zid preuzeo drugo ime – Mordwand (The Murder Wall), sugerirajući na njegovu zastrašujuću reputaciju.


Kaprekar’s Constant – “Victorious”

Sam naziv albuma, uz naslovnicu omota, daje nagovještaj o prirodi koncepta ovog djela zamišljenog iz ljubavi i poštovanja prema temi, što ga prožima dubinom, težinom i gravitacijom, i možda značajnije, kao svjedočanstvo ljudskog duha, njegove odlučnosti i gotovo bezumne samouvjerenosti koja pokreće ove ljude i tjera ih da pokušaju nešto opasno samo zato što je ‘tu’.

Unatoč tragedijama, priča ima izvjesnu romantiku, odvažnost i prkos, priča čija poanta nadilazi izvrsno osmišljenu glazbu ovog albuma.

Kao i većim dijelom njihovog malog, ali impresivnog opusa, Kaprekar’s Constant ponovno pokazuju veliku glazbenu sposobnost prenošenja dramatičnih priča kroz ispreplitanje sa sugestivnim vokalnim aranžmanima i nezaboravnim melodijama koje je progresivni rock isklesao za sebe.

Složen i visoko strukturiran, arhetipski engleski progresivni rock, zajedno s pastoralnim sekvencama, svjetlucavim simfonijskim teksturama i prilično blagim, atmosferskim izričajem kombinira se s folk pristupom, vjerovatno povezanog s tradicionalnim korijenima nekih članova sastava, kao ključnim obilježjem glazbenog izraza.


Kaprekar’s Constant – “A Silent Drum”

Ovaj kolektiv pripada onim rijetkim prog folk sastavima koji se ne osjećaju vezani granicama svog odabranog žanra, već savijaju granice dok ograničenja ne postanu dovoljno labava da puste svoje fantazije na slobodu na najmelodičnije načine, skladno utkane u kohezivnu cjelinu.

Kroz sintezu povijesnog s osobnim temama, vješto postavljenu kao angažirana i evokativna glazba, svojevrsna alegorija za krhkost mikrokozmosa u kojem živimo, fascinantan pristup ovog sastava uživa u pričanju priča, ljudskih priča punih uvida i emocija, te rasvjetljavanju ponekad praktički zaboravljenih događaja, čuvajući na taj način uspomene u obliku pjesme. To su doista trenuci ‘zapečaćeni u vremenu’ koji žive još dugo nakon što glazba utihne.

Nakon svega, siguran sam da život nije samo stjecanje, materijalna dobra nisu ono što vodi svijet naprijed, nego ljudski duh“, rekao je Stipe Božić, te naglasio da iza svakoga od nas ostaje samo priča o njemu i sve što radimo je u službi te priče.


Kaprekar’s Constant – A snippet from ‘The Murder Wall’


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci