Rammstein – “Zeit”

Zeit koji otkucava svima, pa i njima

Rammstein su izdali osmi studijski album.

Samom izdavanju albuma prethodila je već za ovaj sastav uhodana dobro smišljena reklamna kampanja i dva singla s provokativnim popratnim video klipovima.

Ovo je osmi studijski album Rammsteina i prateći tempo izdavanja, samo izdavanje ovog albuma je (po meni) pomalo iznuđeno. To iznuđeno ne znači ništa negativno, sam album je Rammsteinovski. Vrhunska produkcija se osjeća u svakom djeliću muzičkog izražaja. Ne gledajući omot svatko tko se i malo razumije u muziku prepoznat će da je ovo njihov album.

Sada da elaboriram moje mišljenje o iznuđenosti ovog albuma. Naime poslije izdavanja sedmog albuma Rammstein su krenuli na stadionsku turneju po Europi koja je bila apsolutni trijumf. (Bio sam na koncertu u Rostocku i to što sam vidio i doživio je čudo neviđeno!!)


Rammstein – “Zeit”

Sama turneja trebala se nastaviti na Sjevernoameričkom kontinentu međutim epidemija covida je sve poremetila te je ta turneja, a i dobar dio ponovljene Europske turneje odgođen za ovu godinu.

Poznajući apetite Sjevernoameričke publike koja stalno očekuje nešto drugačije, a dvije godine su predug period za recikliranje istog sadržaja Rammstein su za logistički preskupu američku turneju morali ponuditi nešto novo. I po meni to je glavni razlog izdavanja ovog albuma. Da nije bilo covida još bi mi čekali …. .
Ovako, izašao je „Zeit“, osmi po redu Rammstein album.

Kakav je album?
Bez pokušaja seciranja pjesme po pjesmu, odličan. Pjesme su bolesno provokativne u svojoj naraciji, te će sigurno evoluirati u kvaliteti prilikom izvođenja uživo.

Jedan od fenomena Rammsteina je da pjevaju na njemačkom jeziku koji bar 80% njihove publike ne razumije, te da se furaju na hipnotičke rifove, te vizualni doživljaj na njihovim koncertima. Siguran sam da će pjesme „Zeit“, „Armee der Trsten“, te „Schwarz“ imati dugi koncertni život. Ostalo će povremeno uskočiti da popuni set listu na koncertima.


Rammstein – “Zick Zack”

I tu je možda najveći problem u izražaju Rammsteina i ovog albuma. Naime za doživjeti Rammstein u punom opsegu koji fanove dižu u nebeske visine treba otići na neki njihov koncert ili kao zamjenu staviti neki njihov live album, raspaliti maksimalnu i guštati ka…

Jednostavno svi live albumi Rammsteina šiju ovaj, a i sve prethodne albume, za tri koplja. Znači li to da je ovaj album loš. Ne, kao što sam naveo ranije izvanredan je, ali pravu potvrdu kvalitete dobit će na predstojećoj stadionskoj turneji koja počinje polovicom Svibnja.

Duboko sam uvjeren da će tada sve sjesti na svoje mjesto i da će album zablistati u punom sjaju prilikom izvedbi u živo…. . U svakom slučaju iskrena preporuka za višestruko slušanje svim ljubiteljima Rammsteina i svima onima koji će to tek postati.

Njemački teško metalni genijalci idu utabanim stazama globalnog mega uspjeha.

P.S. Zadnja pjesma na albumu je „Aideu“. Simbolika ili kraj diskografske aktivnosti grupe … . „Zeit“ će to pokazati…..


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci