Devil Doll -“Eliogabalus”

Svibanj – 1990.

Devil Doll izdaje drugi (treći) album.

Ili možda je bolje rečeno, Mr. Doctor izdaje svoj drugi (treći) album.
(objašnjenje možete naći u notici iz prošlosti, koja se bavi izlaskom prvog (drugog) albuma)

Album se bazira na konceptu (kao i manje više sva ostvarenja ovog benda/Mr. Doctora), u kojem dominira lik rimskog cara Eliogabalusa.

Mr. Doctor je inspiraciju za ovo djelo potražio u knjizi Antonin Artauda, “Heliogabalus: Or, The Crowned Anarchist”.

Povijest nastanka ovog albuma je poprilično burna i na štetu svih ljubitelja muzike. Naime, 1989. godine, Mr. Doctor počinje rad na dvije kompozicije. Radi se o temama, “The Black Holes of My Mind”, u trajanju od 45 minuta i “Eliogabalus”, u integralnom trajanju od 60 minuta.

U dvanaestom mjesecu te godine grupa Devil Doll ili bolje rečeno tim kojeg je okupio Mr. Doctor, uzlazi u Tivoli studio.

I tu stupa na snagu ona gruba stvarnost.
Zbog ograničenog budžeta diskografske kuće i financijskih nemogućnosti da se izda dupli album, Mr. Doctor je bio prisiljen na kidanje i preinake, koje su, vjerujem, oštetile onu integralnu kompoziciju u njenoj esenci. (teško mi je o tome, jer ipak, integralne verzije nisam nikada čuo, a slušajući finalne, izdane na ploči, mogu samo zamisliti kako bi to sve skupa izgledalo!)

“Eliogabalus” je izašao na svjetlo dana, dakako, po običaju, tiho i nezamjetno za skoro cijelu populaciju zemaljske kugle, osim rastučeg kulta u Americi gdje je dočekan sa ovacijama.


Devil Doll -“Eliogabalus”

Na finalnoj verziji albuma su se našle dvije teme, prva, “Mr. Doctor”, koja je izašla iz originalne teme “The Black Holes of My Mind”, i druga, naslovna, no, u daleko kraćem vremenu trajanja.

Nadam se da ću jednog dana imati priliku čuti integralne verzije, jer Devil Doll je moj omiljeni “under-underground sastav“, o kojem nećete čitati u novinama, a niti ih čuti na radiju.

Ono što je nama interesantno, jest to, da jedan dio „benda“ dolazi iz Hrvatske. Sam pogled na listu imena sudionika, bilo članova ili gostiju, sve govori.

Članovi:
Mr. Doctor – vokal, orgulje, harmonika
Edoardo Beato – klavir, klavijature
Albert Dorigo – gitar
Bor Zuljan – gitar (u temi “Mr. Doctor”)
Rick Bosco – bas
Katia Giubbilei – violina
Roberto Dani – bubnjevi i udaraljke

Gosti:
– Bor Zuljan / gitara
– Jurij Toni / truba, sound engineer
– Paolo Zizič / prateči vokal
THE DEVIL HOR :
– Breda Bunic
– Polona Sever
– Beti Roblek
– Helena Pancur
– Gregor Oblak
– Jure Strencan
– Borut Usenik
– Valentina Blazinsek
– Marjan Bunič / dirigent


Devil Doll -“Eliogabalus” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci