Santana – “Zebop!”

Travanj – 1981.

Dvanaesti album kojeg Santana izdaje tog Travnja 1981. donosi Santanu na još jednom raskrižju.

Latino rock faza kojom je priskrbio svjetsku slavu je bila daleko iza njega, fuzija / meditativna faza mu je priskrbila auru velikog umjetnika, ali ne i komercijalni probitak. Vjerojatno pod pritiskom diskografske kuće, Santana se počinje vraćati na neke polazišne točke, dakako, prilagođene vremenu nastanka.

Rezultat je bio polovičan. Iako su neki albumi dobivali priznanja, sterilnost se uvukla u Santanin cjelokupan izričaj i nije ga napuštala sve do albuma “Supernatural”, kad ponovo zauzima svoje pozicije, kako na listama tako i na financijskom planu.


Santana – „Winning“

Jedan od albuma te faze između fuzije i velikog povratka je bio album “Zebop!” s kojim Santana neuspješno pokušava povratak na staro. Sama činjenica da na albumu “caruju” obrade, ukazuje na očiti problem s inspiracijom i kreativnom komponentom. Dakako, zaokret prema AOR vodama nikom nije legao, te album ne postiže neki vidniji uspjeh iako nosi jedan od posljednjih Santaninih hitova prije povratka, “Winning”.

I pored očitih nedostatka album ipak stiže na Billboard, dospjevši do #9. mjesta, dok su četiri singlice skinute s njega prošetale istom top listom, zauzevši od #56. mjesta (“The Sensitive Kind”) do #2. mjesta (“Winning”.)

Sve u svemu, ovako na papiru Santana bi trebao biti zadovoljan, ali bio je sve samo ne to, a vrijeme će pokazati i zašto!


Santana – “Zebop!” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci