“Still On The Run: The Jeff Beck Story”

Travanj – 2019.

Možda jednog dana, nadam se u dalekoj budućnosti, Jeff Beck će reći sam sebi, e sad je bilo dosta!

Bit će to dan žalosti i istovremeno dan kad ćemo vjerojatno pokopati ovog velikana.

Dotle, Jeff nam servira u nekim redovnim intervalima turneje, koncerte, snimke s koncerata, albume, dokumentarce,.. .

Ovaj put na tapetu se našao dokumentarac, “Still On The Run: The Jeff Beck Story”, kojemu sam naslov sve kaže.

Film obuhvaća Jeffov život od početaka do današnjih dana. Pomalo ambiciozno, s obzirom na bogatstvo tog života i broja ljudi s kojima je aktivno radio. Sve to kondenzirati u dva sata ili čak manje, ipak stavlja sumnju nad finalnim rezultatom. Stoga je i konačni sud o ovom dokumentarcu dvojben. Ne zbog kvalitete koju isporučuje, dapače, već zbog mnogih epizoda iz njegovog života koje su preskočene. (Samo jedna, naoko nevažna, mala, ali koja opisuje Jeffa kao osobu. Naime na počecima karijere, na koncertima, kad bi ugledao žensku osobu koja bi ga “smrzla”, jednostavno bi prekinuo koncert i krenuo prema njoj!)

U filmu inače svoj dio imaju najpoznatiji suradnici Jeff Becka koji su ga pratili kroz njegov umjetnički život. Od samih početaka s Yardbirdsima, tu su Jimmy Page, Eric Clapton, preko prvih solo albuma, Rod Stewart, David Gilmour, Ronnie Wood, do suradnje na povremenim projektima i albumima, Slash, Jan Hammer, Joe Perry, Beth Hart i mnogi, mnogi drugi.

Film počinje s opisom Jeffovog djetinjstva, njegov susret s gitarom i prijateljem Jimmy Pageom. Elokventan kakav jest, film obiluje Jeffovim izjavama, protkanih humorom.

Opis rane mladosti donosi Jeffa i u jednom drugom svjetlu, njegovoj drugoj opsesiji u životu, starim automobilima, strasti koja će ga pratiti cijeli život i kojoj je vjeran do današnjeg dana.

U filmu je biti prikazan i proces dobivanja karakterističnog zvuka gitare kao i samo eksperimentiranje u svom studiju kojeg zove “workshop“. Svakom tko zna značenje ove riječi, jasna je distinkcija i Jeffov odnos prema gitari i njenom tretmanu. 

Sve u svemu, film vrijedan gledanja.


“Still On The Run: The Jeff Beck Story” / trailer

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci