The Moody Blues – „On the Threshold of a Dream“

Travanj – 1969.

The Moody Blues izdaju četvrti album „On the Treshold of a Dream“.

Kao i prethodnici, i ovaj album slijedi koncept pristup. Albumom dominiraju opservacije i kontemplacije o snu, posebno na “b” strani vinila, na kojoj se nalazi kompozicija “Voyage”, koja u biti predstavlja klimaks albuma i teme kojom se bavi. Sama kompozicija je inspirirana djelom Richarda Straussa, “Also Sprach Zarathrustra”.

Interesantno je još jedno. Album otvara poema “In the Beginning”, s elektronskom pozadinom, a završna kompozicija na albumu, “Have You Heard (Part 2)”, završava s istom muzičkom pozadinom koja se proteže do kraja, doslovno na “run-out groove“. Time se postigao efekt beskonačnog loopa, sve do trenutka dok se fizički igla ne digne s vinila. Dobra ideja!


The Moody Blues – “Never Comes the Day”

Tematika kojom se album bavi je materijal za daleko studiozniji pristup od ovog, koji u biti samo notificira njegovo postojanje.

Album postaje prvi koji se uspinje na prvo mjesto engleske top liste i postaje vjerojatno najveći promotor grupe u Americi, dakako nakon vječnog hita „Nights in White Satin“.

Koliko je koncept albuma kao cjeline bio dobar, možda pokazuje činjenica da je singlica skinuta s njega, „Never Comes the Day“, u potpunosti podbacila, jasno dokazavši da je era koncept albuma počela.


The Moody Blues – „The Voyage”

Nakon ovog albuma, sve im bilo lakše i gotovo po pravilu, svaki se prodavao u ogromnim tiražama, koje su čak i danas teško zamislive (pogotovo za jednu ovako orijentiranu grupu).

Inače, kurioziteta radi, The Moody Blues su u Americi, a pogotovo u području Los Angelesa, stekli neprikosnoveni kult status, te se slijedom toga, prema nepotvrđenim informacijama, sve tamo do početka devedesetih, u toj oblasti prodavalo oko 10 000 kopija različitih nosača zvuka s njihovom muzikom – DNEVNO !


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci