Tom Petty – „Full Moon Fever“

Travanj – 1989.

Tom Petty izdaje prvi solo album „Full Moon Fever“.

Album označava prekretnicu u životu ovog umjetnika, jer pored toga što ga u potpunosti determinira kao ozbiljnog umjetnika, otvara mu polje za buduću suradnju s najvećima svog doba.

To se dakako odnosi na dio liste rockera koji su sudjelovali u kreaciji albuma, a koji će kasnije osnovati super grupu Travelling Wilburys, Roy Orbisona i George Harrisona. (Uz Jeff Lynnea i Bob Dylana, sastav je dobio konačne konture).

No, da se vratim albumu prvijencu Tom Pettyja.

Na albumu Tom se odmiče od legislative matične grupe Heartbreakers i odaje se uticajima svojih korijena, uz neznatni odmak prema modernom zvuku. Interesantno je za napomenuti, da su sve kompozicije na albumu napisali Tom Petty i Jeff Lynne, koji ga je ujedno i producirao.


Tom Petty – “Free Fallin'”

Album postiže zavidan komercijalni uspjeh, a i kritika ga je dobrano nahvalila. Sve je to utjecalo da se popne na #3 mjesto Billboarda i biva certificiran pet puta kao platinast.

Inače, po samom izlasku ovog albuma, Tom Pettyja su uspoređivali s Bob Dylanom, a neki su odlazili toliko daleko da su proglašavali novim Dylanom. No, on je očito imao svoju viziju u kojem smjeru njegova muzika treba ići, i na sreću, nikakvo kopiranje s njegove strane nije uslijedilo, doli suradnja na super projektu koji je uključivao samog Bob Dylana.

To dovoljno govori o težini kvalitete i reputaciji koju je ovaj umjetnik stekao.


Tom Petty – „Full Moon Fever“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci