Prince – “Around the World in a Day”

Travanj – 1985.

Prince izdaje sedmi album, “Around the World in a Day” i ujedno i drugi album na kojem Princea prati The Revolution.

Ovaj album krasi jedna neobičnost, kad o okvirima show  businessa govorimo.

Naime, na izričitu želju Princea, album je lansiran na tržište s minimalnom, ili bolje rečeno, nikakvom reklamom. Čak ni ono najosnovnije, izdavanje singlice koja bi utrla put albumu, je ovaj put izostalo.

Tako je album došao u prodavaonice, a da ogromna većina fanova nije imala pojma o njegovom postojanju. Ovo je Prince napravio u prvom redu, jer je mogao radi svog neprikosnovenog statusa. A drugo, želio je da publika doživi album u njegovoj cijelosti i kvaliteti, bez pumpanja medija o njegovim karakteristika i vrijednostima.


Prince – “Raspberry Beret”

Isto tako, želio je da se album doživi kao cjelina, a ne da ga determinira jedna ili dvije kompozicije. (poznato?). Ukratko, želio je da album sam sebi prokrči put i nađe sebi mjesto za život.

Sam album predstavlja važan korak u stvaralaštvu Princea, u smislu njegove evolucije izričaja. Da bi ga determinirao, ne libi se upotrebe novih instrumenata i miješanja stilova. Ide toliko daleko da čak miksa psihodeličnu atmosferu u kompozicijama, a u pojedinima taj psihodelični trenutak postaje njen dio.

Iako je album pušten u prodaju bez ikakve reklame i bez singlica (koje su izdane tek naknadno!), i pored činjenice da materijal na albumu nije “radio-friendly“, album rađa dvije singlice koje se penju na Billboardov top 10.

A album postaje dva puta platinasti, sa ukupnom prodajom od sedam milijuna kopija diljem svijeta.


Prince – “Around the World in a Day” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci