The Zombies – “Odessey and Oracle”

Travanj – 1968.

The Zombies snimaju drugi i posljednji album prve faze života grupe, remek djelo epohe, “Odessey and Oracle”.

Singlica “She’s Not There” ih je lansirala na top liste, prvi album koji je počivao na njoj je bio iza njih i trebalo je krenuti dalje. Kao i tisuće grupa prije, ali i poslije njih, The Zombies su se našli u procjepu između želja i mogućnosti. Diskografska kuća je htjela hitove koji se prodaju, grupa je stremila k artističkom izričaju, koji je dakako odmaknut od prevladavajućih komercijalnih struja.

Samo snimanje albuma je proteklo u žurbi, jer grupa nije imala taj luksuz da si omogući sate u studiju, pogotovo ne vježbanje, već su u Abbey Road ulazili s već spremnim materijalom koji se snimao u dahu i bez ponavljanja, ukoliko to nije bilo neophodno. Stoga i ne čudi da iza albuma nema klasičnih ostataka snimanja ili različitih verzija pjesma koje su se našle na albumu.

Nezadovoljni statusom i razočarani tretmanom, the Zombies se raspadaju prije izlaska albuma na tržište. I od tog trenutka počinje njegov neobičan život, jer po izlasku budi jedva primjetnu pažnju i to poglavito kao ostavština “nekada” popularne grupe.


The Zombies – “Time of the Season”

No, vrijeme radi svoje i sve više ljudi mu se vraća i svraća u prodavaonice ploča, da bi u par godina nakon izlaska album bio u potpunosti prodan u svim varijantama nosača zvuka koje su bile na tržištu. I sve je to promaklo oku diskografske kompanije, koja je tek po uvrštenju albuma na top liste vječnih uvidjela svoju grešku.

Prišlo se brzinskom štampanju vinila i izdavanju kazeta, kasnije CD-ova, te pokušaju da se the Zombies oforme. Donekle su uspjeli u svemu, the Zombies su se oformili, i do danas su aktivni. Štoviše, čak su izdali novi, veoma dobar album, “Still Got the Hunger”?!

Neobična životna putanja albuma povijesno gledano završava na Rolling Stoneovoj listi “500 najvećih svih vremena”, na kojoj se nalazi na veoma visokom 100-tom mjestu.  S njime su došla i priznanja, neka u zakašnjenju od tridesetak godina. Najsimptomatičniji tekst u tom kontekstu je članak poznatog kritičara Bruce Edera, koji piše za AllMusic, koji je napisao doslovno ovo:
“album “Odessey and Oracle” deserve five stars out of five”, i u nastavku, “one of the flukiest (and best) albums of the 1960s, and one of the most enduring long-players to come out of the entire British psychedelic boom”

Ipak postoji neka pravda na ovom svijetu!


The Zombies – “Odessey and Oracle” / cijeli album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci