Lou Reed and John Cale – “Songs for Drella”

Travanj – 1990.

Tri godine nakon smrti Andy Warhola, Lou Reed i John Cale izdaju „tribute“ album „Songs for Drella“, posvećen dakako, Andy Warholu.

Album je konceptualan i napravljen u „song cycle“ maniri. Drugim riječima, sve su kompozicije u biti dio jedne kompaktne cjeline. Sam naziv albuma, odnosno ime Drella potječe od nadimka Andy Warhola, s kojim nije bio baš oduševljen za života.

Kompozicije su redom fokusirane na Warholove odnose s ljudima oko njega i iskustva koja je stjecao u tim poznanstvima. Iako predstavljaju jednu cjelinu, tematski su podijeljene u tri kategorije, prva je sublimirana u kompozicijama koje govore o Warholu, ali u prvom licu, kao da on sam propovijeda, druga kategorija kronološki u trećem licu govori o životu Andy Warhola i naposljetku komentari u prvom licu, iza kojeg se kriju Lou Reed i John Cale.

Za napomenuti je da su sve pjesme poredane na albumu u skladu s kronologijom događaja kojeg opisuju.


Lou Reed and John Cale – “Smalltown”

Ovako opisao izgleda zbunjujuće, no, kad se album posluša, sve nekako poprima normalne okvire.

Vjerujem da ne treba napominjati da su Lou Reed i John Cale bili članovi Velvet Undergrounda, da ih je Andy Warhol uzeo pod svoje, uveo ih u Tvornicu, dizajnirao im omot prvog albuma i naposljetku bio njihov mentor, mecena i manager. Taj omot prvog albuma grupe se danas uzima kao najveći omot jednog nosača zvuka ikada napravljen.

Nije bilo sve glatko, niti bajno pogotovo uoči ulaska u studio za snimanje prvog albuma. Naime, Andy je uz velike proteste članova grupe u nju uveo Nico. No, to se na kraju pokazalo kao veoma dobar potez.

Album „Songs for Drella“ po izlasku dobiva pozitivne ocjene. S obzorom na koncept, pa i na izvedu, pomalo je čudno da ga Rolling Stone magazin, koji je po tom pitanju uvijek bio konzervativan, ocjenjuje veoma visokom ocjenom, s napomenom da su Lou Reed i John Cale dvojac koji su proživio šezdesete i sedamdesete, iako to „nitko od njih nije očekivao“!?.
Na drugu stranu magazin Spin smješta album u Top 20 izdanja te godine.

Sve u svemu, album vrijedan postojanja.


Lou Reed and John Cale – “Songs for Drella” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci