The Partisan

protiv zla!

Postoje pjesme koje svojom emotivnom snagom premošćuju razdoblja i postaju standard koji se verificira u svojoj veličini u muzici uopće.

Neke od njih su izrasle spontano i „iz naroda“, neke su pak komponirane, ali se tijekom vremena i bezbrojnih izvedbi izgubio originalni izvor i podrazumijevaju se kao narodne. Ima pak pjesama koje su istoj kategoriji, snažne, emotivne, s porukom, kojima se zna autor, i koje su nastale spontano kao odgovor na društvene i socijalne događaje, a u sebi nose univerzalnu poruku. Stoga ta univerzalnost nosi i bezvremensku crtu koja će se rastegnuti vjerojatno dok je ljudskoga roda.

Jedna od tih pjesma je pjesma “The Partisan”. Nastala kao emotivna antifašistička vinjeta, snažnim stihovima opisuje stradanje i junaštvo ljudi koji su se digli protiv zla u iskonskom obliku. Svjesno gubeći sve što im je dragocjeno u borbi protiv tog zla, zavjetuju se ultimativnim ulogom u konačnu pobjedu.

Pjesmu je skladala Anna Marly (koja je i premijerno izvodi!), na stihove vođe francuskog pokreta otpora Emmanuela d’Astier de la Vigeriea. Originalani naziv pjesme je bio “La Complainte du partisan”. Na engleski jezik je preveo Hy Zaret.

Po samom objavljivanju pjesme preuzimaju je brojni francuski pjevači, te uskoro postaje neka vrst himne pokreta otpora. U tom kontekstu možemo je staviti uz rame pjesmi „Bella Ciao“, koja je nikla u Italiji ili nekoliko njih izniklih u NOB-u kod jugoslavenskih partizana.

Popularnost u moderno vrijeme pjesma je stekla kad ju je obradila Joan Baez dok je nekakvu konačnu verziju dao Leonard Cohen na svom drugom albumu „Songs from a Room“.

Ni umjetnici novog stoljeća nisu imuni na ovu veličanstvenu poemu, i vjerojatno će i mnogi koji će tek doći probati je obraditi na svoj način.

Kako je Cohenova verzija zacementirana kao ona naj jača, moramo ipak popustiti te okove i prihvati i drugi način. Tako gledano, rame uz rame Cohenovoj stoji verzija u izvedbi Mick Gordona.

Uostalom poslušajte pa odlučite sami.


Anna Marly – “La complainte du partisan” / 1944.


Leonard Cohen – „The Partisan“ / 1969.


Buffy Sainte Marie – “Song of the French Partisan” / 1971.


Joan Baez – “The Partisan” / 1972.


Arsen pjeva Leonarda Cohena – “Partizan”


Branimir Štulić – “Partizan”


Electrelane – “The Partisan” / 2005.


Po’ Girl – “Partisan” / 2007.


Esther Ofarim – “The French Partisan” / 2009.


Other Lives –” Partisan” / 2009.


Yules (Leonard Cohen cover)  – “The Partisan” / 2010.


Mick Gordon (feat. Tex Perkins) – “The Partisan” / 2015.


Matthew Barber & Jill Barber – “The Partisan” / 2016.

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci