Adari – “Sretne misli”

Kao po nekom pravilu, nakon desetljeća terora šunda i škovaca na domaćoj zabavnoj sceni, sve što dođe u  tom segmentu se apriori odbacuje. Ne bez razloga. Stvarnost nam je dala previše dokaza da ta i takva zvučna zagađenja zaobilazimo u širokom luku. Bez ideja, ikakvih inovativnosti, interesa da se napravi nešto dobro, veliki dio domaće scene jednostavno vegetira na temelju (sponzoriranih) radio emitiranja i koncerata na kojima se većina ulaznica podjele besplatno kako dvorana ne bi zjapila prazna. Uostalom, nedavni ulazak Billboarda na naš prostor je otvorio oči i de facto samo potvrdio ono što se odavno zna i svi znaju, ali bussines je bussines, sto eura je sto eura.

I da ne ispadne samo puko lamentiranje, samo mala napomena o „najvažnijoj od sporednih“ stvari kad je novokomponirana djelatnost u pitanju, aranžmani. Možda bi netko ili neka kompozicija bila vrijedna pažnje da nije prokletih aranžmana za koje je netko jednom rekao da „u posljednjih pola stoljeća izgleda da ih je pisala ista osoba“. Drugim riječima, nemaštovito, bezidejno i sve ono loše što se veže za nešto što je stvarno loše.


Adari – “Jučer još”

E sad, nakon ovako poprilično velikog uvoda dolazimo na glavnu temu, Adari i njen drugi album „Sretne misli“.

Ništa ne odaje da se iza tog imena može kriti neka osebujna muzička osoba, ni iza njenih kompozicija nešto iole smisleno kad o njima govorimo.

No, već na prva slušanja postaje jasno da je ovo album kojem treba posvetiti pažnju. Da, prezreni žanr neminovno ne znači i smeće.  I to ovaj album dokazuje. Ploveći „laganini“ izričajem kompozicije vrve od maštovitih aranžmana koji nas nose na trenutke u pregrađa Pariza, da bi nas već u drugim vratili na mokre pločnike velegrada ili nas pak spuštaju u podrum nekog kabareta tamo sredinom šezdesetih godina prošlog stolječa. Na sve ovo ne nedostaje i „jazzy feelinga“, tako da u konačnici kad album dođe na svoj kraj, ostaje nam ne malo iznenađenje uz konstataciju da se ipak može.

Da, može se!

U moru smeća može postojati album kao što je ovaj da nam ukaže da i najzagriženiji progeri mogu uživati u trominutnim pjesmama suvislih stihova, kreativnih aranžmana i lijepe muzike. L’art pour l’art , da, zašto ne, ako je s pozitivnom predznakom.


Adari – “Ljubav se vratila”

Pored pjevanja Adari na albumu koristi svoj vokal kao naraciju. Priča kratke priče i neminovno je da je u potpunosti u službi kompozicije. Stoga je teško iščitati koje su joj glasovne mogućnosti, ali za ovaj album to i nije bitno. Svoju je ulogu odlično odigrala.

Sandro Bačić, korčulanin sa Slavonsko Brodskom adresom je u biti lokomotiva ovog projekta, a Adari egzekutor na vokalnom planu. No, ne smijemo smetnuti s uma i vrhunsku pratnju koja besprijekorno odrađuje Sandrove ideje.

Tu je još i nenametljiva produkcija, s arhaičnom crtom, ala pedesete/šezdesete, zagrebačka škola, koja nosi sve što se od ovakvog zvuka očekuje. Maštu kad je potrebna, nevidljivost kad je neophodna i nadasve koegzistentnost tijekom svih kompozicija bez obzira na njihovu stilsku provenijenciju.

I za kraj, neminovna asocijacija. Mangroove i Adari, dva vrha domaće scene u svom žanru.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci