Caravan – “In the Land of Grey and Pink”

Travanj – 1971.

Progresivna Canterbury grupa Caravan izdaje treći album “In the Land of Grey and Pink”.

Album je rezultat dugog boravka u studiju i plod eksperimenta koji se protegao u nekoliko pravaca, ali još uvijek pod fleksibilnim Canterbury kišobranom. Ovo je nažalost i posljednji album kojeg je kreirala originalna postava grupe. Nažalost, jer nakon relativnog neuspjeha albuma na top listama, članovi se, nezadovoljni postignutim počinju osipati, te se Caravan više nikada neće vratiti na izvorišni izričaj. (ukoliko se u to ne ubroji slabašni pokušaj re-uniona pola stoljeća nakon osnutka!)


Caravan – “In the Land of Grey and Pink”

Album “In the Land of Grey and Pink” nije došao na top liste (što je ipak bilo neobično u to vrijeme), ali povijest piše priče pa tako i u ovom slučaju. Jer, neposredno nakon lansiranja počinje stabilna prodaja albuma, ne u milijunskim tiražama, ali dovoljna da nakon par mjeseci „osuši“ police i pošalje signal za novo štampanje. A taj signal je dolazio u nekim redovnim intervalima, tako da na kraju balade, album postiže tijekom vremena ono što nije uspio trenutno, veliku tiražu. Postaje najprodavaniji album grupe.


Caravan – “Nine Feet Underground”

No, ono što je još bitnije i najvažnije, jest činjenica da su redom svi koji su albumu pripisivali mlakost i nedorečenost u izričaju, korigirali svoje stavove i priskrbili mu pridjeve koji su trebali biti udijeljeni po samom izlasku. Ali nikada nije kasno.

Interesantna je sudbina kompozicije “Nine Feet Underground”, koja zauzima cijelu stranu vinila u trajanju od 22 minuta. Kompozicija postaje zaštitni znak noćnih programa diljem Otoka, ali i Starog Kontinenta, priskrbljujući si time status „poznate kompozicije za koju nitko ne zna tko je kreirao“.


Caravan – “Frozen Rose (I Don’t Know Its Name Alias The World)”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci