Creedence Clearwater Revival – „Bad Moon Rising“

Travanj – 1969.

Činilo da iz radionice Creedence Clearwater Revival ne može izaći ništa lošeg. I ne samo to, prva dva albuma grupe s globalnim hitovima, “Susie Q” i “Proud Mary” su lansirala grupu u zvjezdano nebo.

Da bi se razumjeli gabariti ovog uspjeha moramo podcrtati da su albumi i hitovi koji su redom zarobljavali top liste lansirani u vrijeme konceptualnih albuma, u vrijeme kad gitarski solo od 20 minuta na albumu nije bio izuzetak, već pravilo i kad je „radio friendy“ muzika de facto potpuno zamrla pred najezdom nezavisnih radio postaja koje su 24 sata na dan emitirale sve što je dolazilo iz progresivnog miljea.

U tom kontekstu lansiranje singlica kojima je cilj top lista je izgledalo neupućenom prije redikulozno nego smisleno. No, sam je Fogerty (lokomotiva benda i autor skoro svih njegovih hitova) tom prilikom rekao da sve što ima reći u muzici može reći u tri minuta. I na toj je filozofiji ostao i ta ga je filozofija proslavila.

U tom okruženje izlazi singlica „Bad Moon Rising“, nagovještavajući treći album „Green River“.

Po samom izlasku uzlijeće na vrhove svih mogućih top lista. Od tada je doživjela bezbrojne obrade. Službeno se barata s dvadeset imena, no, vjerojatno je lista daleko duža.

I naposljetku, legislativa. Rolling Stone magazin rangira „Bad Moon Rising“ na #364. mjesto svoje liste najvećih kompozicija ikada napisanih (“500 Greatest Songs of All Time”).


Creedence Clearwater Revival – „Bad Moon Rising“

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci