Midlake – “For The Sake Of Bethel Woods”

Poetski učinak sna

Midlake je već neko vrijeme bio izvan pogona i medijske pažnje, ali ‘For The Sake Of Bethel Woods’ samouvjeren je i ambiciozan povratak, kojeg je potaknuo san klavijaturista Jesse Chandler-a u kojem ga je pokojni otac ohrabrio da reformira sastav. Međutim, osim što je imao snažan i poetski utjecaj, taj san oblikuje album na različite načine, maglovito ploveći osjećajem misterije, kroz istraživanja gubitka, sjećanja i povratka.

Premda svrstani u indie folkrock okruženje, nastali su u studentskim danima kao jazz sastav, da bi glazba skrenula preko progresivne britanske folk-rock opsesije prema više teksturiranoj raznolikosti psihodeličnog rocka, dajući pjesmama trag tragične ranjivosti, te stvarajući zadivljujući brak između emocionalne rezonancije folka i onostrane atmosfere psihodelije, uz svu ostalu širinu utjecaja koji se neprimjetno spajaju, ne brišući pritom njihov identitet.


Midlake – “Bethel Woods”

No, kao skupina akademski obrazovanih glazbenika znali su da su percepcije obično originalnije od glazbe, te se nikada nisu zaustavili na zvuku. Iako je bilo naivnosti u načinu na koji su prisvajali zvukove, raspoloženja i atmosfere od drugih izvođača, svaki album koji je sastav snimio odražavao je njihove tadašnje interese i osjećaje uz uvijek prisutne sastojke: prilagođeni tijek kombinacije utjecaja i složene instrumentacije, bilo vintage ili semplirane, kroz psihodelično-elegične, prilično zamršene i suptilno konstruirane pjesme s određenim dojmom baroknog popa i uzvišenih harmonija kao sjetne, ali upečatljive melodije oko skladnih harmonijskih vokalnih aranžmana, kružeći kroz introspekciju, frustraciju i zadovoljnu radost iskrenim tempom.

Koristeći moćnu liriku, s aspekta koji je oduvijek prihvaćao dvosmislenu prirodu njihovih tekstova preoblikovanih kao stvarni teret života, te sanjive, tajanstvene i vrtoglavo hipnotične pjesme koje se vrte između raspoloženja, tekstura i tonova, stvarali su zakučaste ali fascinantne svjetove na svojim albumima.


Midlake – “Meanwhile…”

Uz istovremenu koherentnost i zanemarivanje žanra, srce novog albuma je rezultat kontrasta stečenog kroz ultimativnu genezu i glazbeno i duhovno; uzburkana, promjenjiva kvaliteta koja spretno prenosi okolnosti njegova nastanka, oslanjajući se prvenstveno na određene zvukove i stilove koji su im dobro služili u prošlosti, ali istovremeno uvodeći nove pristupe i ideje uz detaljan produkcijski rad, zadržavajući bujnost zbog koje su oduvijek bili hvaljeni.

Tekstovi su obično nejasni i nedokučivi, ali, kao što naziv albuma implicira (Bethel Woods je mjesto održavanja festivala Woodstock 1969.), u skladu s tim konceptom dostojne nostalgije, album je prožet osjećajima izgubljene nevinosti i osujećenog optimizma u kontekstu prolaznosti i izolacije, ali, srećom, također nalazi načina da se ponovno poveže s duhom tih dana kako bi ubrizgala novi optimizam u sadašnjost, pritom gledajući u budućnost.


Midlake – “Dawning”

Taj osjećaj “izvan vremena” pojačan je činjenicom da su oduvijek, uglavnom namjerno, sastav koji izaziva osjećaj arhaičnih vremena. U tom smislu, teško je smisliti bolji naslov albuma od ‘For The Sake Of Bethel Woods’, sa svom svojom rustikalnom atmosferom i modernim senzibilitetom.

Uz iznimno angažirani tematski i zvučni domet s toplim, mudrim osjećajem intimnosti, uz nejasan retro osjećaj i siguran instinkt za opuštenim skladbama pozitivno zaokružuju cjelokupnu sliku u svojoj kompozicijskoj i kontemplativnoj ljepoti.

Osobito melodično i strukturalno, uložili su u to svoje srce, tako da u konačnici uspostavljaju koherentan tok koji ih ovim albumom predstavlja na vrhuncu kreativnosti.

Konačno, album možda i ne zvuči kao otkrivenje. Zvuči prije kao mjesto gdje smo bili. Ali, ponekad, to je mjesto gdje bismo i trebali biti.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci